Gyártók Tovább elektrifikálja motorgyárát a Renault

Tovább elektrifikálja motorgyárát a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.07.07 08:18

Tovább elektrifikálja motorgyárát a Renault

Fotó: Renault Group Newsroom

A Renault egy új elektromotorokat készítő gyártósort nyitott meg az észak-franciaországi Cléonban található belső égésű motorokat gyártó üzemében, ezzel egy újabb lépést téve afelé, hogy annak termelését az elektromos autók kiszolgálására állítsa át.

Hirdetés

Az 1958-ban felavatott cléoni egységben ma belső égésű motorokat, sebességváltókat és elektromos motorokat készítenek a Renault modelljei számára. 2021-ben az itt készült erőforrások 36 százaléka volt elektromos. Az új beruházással ez az arány tovább nőhet: mostani állapotában az új gyártósoron évi 120 ezer villanymotort készíthetnek majd, a rugalmas kialakítás azonban lehetővé teszi a kapacitás 240 ezerre növelését.

Az új gyártósoron a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség közös munkájával kifejlesztett ePT-160kW elektromos motort fogják összeszerelni a Renault tisztán elektromos járműveihez.

Az új hajtóegység egy csúszógyűrűs szinkronmotor. A Renault által már tíz éve használt technológia nagyobb hatékonyságot kínál, min egy állandómágneses motor. Plusz a ritkaföldfémek nélkülözése kedvez az alapanyagellátás stabilitásának, miközben a környezetterhelést is csökkenti.

Élen az e-motorok gyártásában

A cléoni üzemben 2015 óta a Renault Zoé, Twingo ZE, Kangoo ZE és Master ZE modellekhez készítenek elektromos hajtásokat. A Renault csak 2018 óta 620 millió eurót fektetett a cléoni létesítménybe annak érdekében, hogy tisztán elektromos és hibrid járművekhez elektromos motorokat gyártson ott. Ennek eredményeként az üzem mára Franciaország legnagyobb elektromotor-gyárává vált. A jövőben újabb elektromos motorokkal fog bővülni a portfóliója, 2024-től pedig évi több mint egymillió ilyen egységet lesz képes előállítani.

A dolgozók átképzésére E-Mobility Academy néven képzőközpontot hoztak létre a jelenleg 3228 főt foglalkoztató gyár területén.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink