Gyártók Történelmi magasságban a Toyota részvényei

Történelmi magasságban a Toyota részvényei

autopro.hu/V.M. | 2021.06.17 06:22

Történelmi magasságban a Toyota részvényei

Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota részvényeinek árfolyama rekord magasságba emelkedett június 16-án, amit követően a japán vállalat elnöke megköszönte a befektetők bizalmát.

Hirdetés

A világ legnagyobb autógyártójának papírjaihoz már június 15-én is korábban nem látott értéken lehetett hozzájutni: egy részvény értéke felülmúlta a 10 ezer jent (90,84 dollárt).

A kereskedés következő napján aztán a részvényeket már 10.330 jenen mérték, amivel új rekord született, egyúttal a vállalat tőzsdei kapitalizációja meghaladta a 301 milliárd dollárt.

A Toyota jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója. Az első helyet tavaly óta a Tesla birtokolja, aminek tőzsdei értéke több mint 577 milliárd dollár.

Több dolognak is köszönheti sikerét a Toyota

A Reuters elemzése szerint a befektetők a Toyota jó értékesítési számait, ígéretes elektrifikációs tervét, továbbá a globális chiphiány versenytársaknál sokkal jobb átvészelését díjazták. Nem mellesleg ugyanakkor az is közrejátszhatott, hogy a vállalat nemrég jelezte, gyárait a korábban tervezettnél másfél évtizeddel előbb alakítja karbonsemlegessé, megerősítve elkötelezettségét a klímavédelem mellett.

A tőzsdei rally egybeesett a Toyota június 16-ra kitűzött éves rendes közgyűlésével, ahol Akio Toyoda, a vállalat elnöke úgy fogalmazott: „Bár lehet, csak a véletlen műve, hogy részvényeink értéke pont akkor haladta meg a 10 ezer jent, mikor a közgyűlésre készültünk, de miránk ez nagyon ösztönzően hatott.”

Az elektrifikációs stratégiáját nagyrészt hibridekre építő Toyota célja, hogy 2025-ig nagyjából hetvenre növelje az általa kínált elektromos modellek számát a mostani 55 darabról. Stratégiájának része az akkumulátoros elektromos típusok számának növelése is.

Kiemelt Partnereink