Gyártók Történelmi jutalmat kap a Hyundai-t leleplező mérnök

Történelmi jutalmat kap a Hyundai-t leleplező mérnök

autopro.hu/V.M. | 2021.11.12 04:20

Történelmi jutalmat kap a Hyundai-t leleplező mérnök

Az ügyben érintett egyik típus, a 2012-es Hyundai Santa Fe. | Fotó: Hyundai Newsroom

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) történelmi nagyságú, 24 millió dollárt is meghaladó összegű jutalmat ítélt meg a Hyundai volt mérnökének, aki kulcsfontosságú információkat adott át a koreai gyártónál fennálló biztonsági szabálytalanságokról.

Hirdetés

A Kim Gwang-ho, volt Hyundai-alkalmazottnak megítélt pénzjutalom kettő ok miatt is történelminek tekinthető. Az egyik, hogy az NHTSA most először adott jutalmat egy szabálytalanságot feltáró személynek, míg a másik, hogy a mérnököt képviselő ügyvédi iroda a Constantine Cannon szerint ez a valaha volt legnagyobb jutalom, amit az autóiparban egy visszaélésfeltárást segítő személynek kiosztottak.

Kim 2016-ban jelezte az NHTSA felé, hogy a Hyundai nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek egy hirtelen leállásokkal és tűzesetekkel küzdő motorja, a Theta II hibáinak kezelésében.

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet közleményében felhívta rá a figyelmet, hogy a Kimnek megítélt pénzjutalom a jogszabályok által megengedett legnagyobb összeg.

A büntetést már korábban kirótták

Kim, a Hyundai minőségbiztosítási csapata által egy, a vállalat menedzsmentjének készített jelentésre hivatkozva állította az NHTSA-nak, hogy a koreai gyártó nem tesz eleget az erőforrása balesetveszélyes hibájának kijavítása érdekében.

A fülest követő vizsgálat kiderítette, hogy a Hyundai és a Kia nem hívták vissza időben az érintett járműveket, továbbá, hogy a Hyundai hamis információkat közölt a problémáról.

Az ügy kimeneteleként a kettő koreai autógyártó rekordnak számító, 210 millió dollár büntetés megfizetésébe egyezett bele 2020-ban.

Kim: remélem, biztonságosabbá tettem az autókat

Kim köszönetét fejezte ki a neki ítélt pénzjutalomért: „Örülök, hogy megfelelően kompenzáltak azért, hogy kockázatot vállaltam a hibás autók tulajdonosainak védelme érdekében.” Hozzátette: „Remélem, az, hogy jelentést tettem, a Hyundai-nál és iparági szinten is a biztonság valódi javulását hozza.”

A Reuters emlékeztet rá, hogy a Kimnek megítélt összeg az első, amit az amerikai kongresszus által 2015-ben elfogadott, kifejezetten az autóipari biztonsági szabálytalanságokat bejelentő személyek jutalmazását célzó törvény értelmében nyújtanak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink