Gyártók Texas jelentős adókedvezményekkel csalogatja a Teslát

Texas jelentős adókedvezményekkel csalogatja a Teslát

autopro.hu/V.M. | 2020.07.15 10:16

Texas jelentős adókedvezményekkel csalogatja a Teslát

Fotó: Tesla

Az elektromosautó-gyártó Tesla még nem hozta meg döntését arról, hogy hol építi meg második amerikai autógyárát. Mindazonáltal Texas Travis megyéje nemrég jócskán javította esélyeit, vezetése ugyanis megszavazta a Tesla által kért sokmillió dolláros adókedvezményt.

Hirdetés

A megyei biztosok többsége nemrég igennel szavazott az autógyártónak nyújtandó legalább 14,7 millió dollár értékű adókedvezményre. Az adókedvezmények teljes összege így már megközelíti a 65 millió dollárt, Del Valle iskolakerülete ugyanis – ahol a Tesla következő üzeme épülne – korábban már jóváhagyott egy 50 millió dolláros kedvezményt.

A Tesla a következő tíz évben az ingatlanadó 80 százalékának, az arra rákövetkező tíz évben pedig az adó 65 százalékának elengedését kérte Travis megyétől. Az első tíz évre kért kedvezmény összértéke 14,7 millió dollár.

A verseny kényszeríthette ki a döntést

A texasi megye vezetői azután szavazták meg az adókedvezményt, miután a Tesla egyik tisztségviselője közölte, hogy nemrég a vállalat képviselői egy másik állam kormányzójával találkoztak. Az államot a Tesla nem nevezte meg, de valószínűleg Oklahomáról van szó, aminek Tulsa megyéje igyekszik megkaparintani az 1,1 milliárd dolláros beruházással felépítendő új üzemet.

A Tesla még 2020 harmadik negyedévében megkezdené az Cybertruck pickup gyártásának helyszínéül is szolgáló új egység munkálatait. Az autógyár 5000, többségében alacsony képzettséget igénylő új munkahelyet teremtene. A dolgozók átlagos évi keresete 47 ezer dollárra rúgna, amit Travis megye egészségügyi és humánerőforrás-ügyi hivatala alacsonynak tart – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink