Gyártók Teljesen elektromos furgonnal és kisbusszal szélesíti kínálatát a Toyota

Teljesen elektromos furgonnal és kisbusszal szélesíti kínálatát a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2021.04.29 04:20

Teljesen elektromos furgonnal és kisbusszal szélesíti kínálatát a Toyota

Toyota Proace Electric | Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota bemutatta Proace furgonjának és Proace Verso kisbuszának tisztán elektromos változatait. A maximum 330 kilométer hatótávolságú járművek a japán OEM első, Európában forgalmazott akkumulátoros elektromos modelljei.

Hirdetés

Jelenleg az európai kishaszonjármű-eladások alig egy százalékát teszik ki akkumulátoros elektromos modellek, ám egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a zéró kibocsátású járművek iránt. A fogyasztók közül egyre többen értékelik az emissziómentes áruszállítást, a nagyvállalatok pedig egyre nagyobb arányban választanak elektromos variánsokat az új beszerzések során.

Az akkumulátoros elektromos kisáruszállítók piacán már jelen van például a Nissan, az Opel és a Fiat. Utóbbi teljesen elektromos Ducato modelljének bemutatójáról nemrég az autopro.hu is beszámolt.

A Toyota a Proace Electric értékesítését még 2020 utolsó negyedévében megkezdte Norvégiában, Hollandiában és Svájcban. 2021 első negyedévétől a típus többek között Dániában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban válik elérhetővé, míg néhány piacon a Proace Verso Electric is megjelenik.

Több, mint elegendő akkumulátorkapacitás

Mind az áruszállító, mind a kisbusz változat kettő akkumulátorral választható. A kisebbik, 50 kilowattórás 230 kilométeres hatótávolságot biztosít, míg a nagyobbik, 75 kilowattórás egy töltéssel 330 kilométer megtételét teszi lehetővé. Az akkumulátor minden típusváltozatnál egy darab, első kerekeket mozgató elektromos motort táplál energiával.

A Toyota saját felmérést végzett a modellek célközönségének jobb megismerése céljából. A kutatás kiderítette, hogy a potenciális vásárlók többsége jellemzően csak 45 kilométert tesz meg egy munkanap alatt a járművével. A Toyota ebből azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb ügyfelüknek nem lesz szüksége az elektromos furgonok napi töltésére, csökkentve a töltéssel kieső üzemidőt.

A Toyota nyolc év vagy 160 ezer kilométernyi garanciát vállal az akkumulátorra. A garancia érvényessége azonban kitolható, amennyiben évente ellenőriztetik a telep állapotát.

Toyota Proace Verso Electric

Toyota Proace Verso Electric | Fotó: Toyota Europe Newsroom

A megszokott teljesítmény

A Proace áru- és személyszállító változatai is a belső égésű motorral szerelt variánsokkal megegyező raktérrel rendelkeznek.

Az áruszállító a már megszokott, zárt kocsiszekrényes Panel Van, a plusz egy üléssorral szerelt Crew Cab és az egyedi felépítménnyel ellátható Platform Cab kivitelekben érhető el. A Panel Van kompakt, közepes és hosszú kivitelekben is kapható, a nagyobb akkumulátor azonban csak az utóbbi kettőhöz választható.

A Proace Electric furgonok alapesetben – a konvencionális hajtású variánsokhoz hasonlóan – egy tonnával terhelhetőek, a kisebb akkumulátorral szerelve azonban opcionálisan 1275 kilogrammra növelhető a hasznos teherbírás.

A Proace Verso esetében ugyancsak mindegyik, már korábban piacra dobott kivitel elérhető elektromos hajtással, kezdve az alap Combitól egészen a kínálat csúcsát megtestesítő VIP-ig.

Kiemelt Partnereink