Gyártók Bemutatkozik az első teljesen elektromos Fiat Ducato

Bemutatkozik az első teljesen elektromos Fiat Ducato

autopro.hu/P.B. | 2021.04.25 08:21

Bemutatkozik az első teljesen elektromos Fiat Ducato

Fotó: Stellantis Media

A Ducato megjelenések negyvenedik évfordulóján, ráadásul a Föld napján mutatta be a Fiat az első teljesen elektromos Ducato kisbuszát. A dátumnak természetesen üzenete van, mégpedig az elektromos Ducato környezetbarát mivoltát kívánja vele hangsúlyozni a gyártó.

Hirdetés

Eric Laforge, a Stellantis európai kisbuszágazatának feje a modell online bemutatóján elmondta, hogy a Ducato nem egy szimpla zöld kisbusz, hanem egy teljes mobilitási megoldás, ami a hatékonyságon és a fenntarthatóságon alapszik (utóbbi egyaránt ökológiai és gazdasági értelemben is értendő).

Fontos szempont volt az is, hogy a tisztán elektromos furgon ugyanazt a rakteret, és ugyanazokat az egyéb munkabírással kapcsolatos tulajdonságokat tudja hozni, mint a belső égésű motorral szerelt elődei. Ennek köszönhető, hogy akár két tonna áru is befér az új, elektromos Fiat Ducato rakterébe, melynek mérete tíztől tizenhét köbméterig terjed.

Azt tudja a hajtás is, mint a dízelváltozaté

A Fiat közleménye szerint a tisztán elektromos Ducato maximális nyomatéka 280 Newtonméter, míg teljesítménye 90 kilowatt, azaz körülbelül 122 lóerő, míg nulláról 50 kilométer/óra öt másodperc alatt képes felgyorsulni a jármű.

Az alapmodell kétfajta akkuval rendelhető: 47 és 79 kilowattórás változattal, melyekhez összesen négyféle töltési kapacitás érhető el. A különböző verzióktól függően 170-től 370 kilométerig terjed a Ducato hatótávolsága a WLTP-szabvány szerint, de száz kilométerre elegendő távolságra fél óra alatt feltölthető az akku, így a töltés nem vesz igénybe sok időt.

A kisebb akkura nyolc év vagy 160 ezer kilométer, a nagyobbra tíz év vagy 220 ezer kilométer garancia jár.

A DHL is segített a fejlesztésben

Ahhoz, hogy a Ducato a lehető legjobb, a felhasználói igényeknek a leginkább megfelelő legyen, rengeteg adatra, egy óriási adatbázisra, és sok-sok tesztre volt szüksége a Fiatnak. Ebben a DHL volt a vállalat partnere, mellyel közösen 50 millió kilométernyi adatot gyűjtöttek be négyezer hálózatba kapcsolt kisbusszal.

A partnerség 2016-ban kezdődött, most pedig azzal folytatódik, hogy a DHL elektromos Ducatókkal bővíti a flottáját.

Egy applikáció segíti a legjobb felhasználást

A Fiat Ducato fejlesztése során a mérnökök szoros kapcsolatban álltak a Stellantis e-Mobility csapatával, hogy kifejleszthessék a Pro Fit nevű alkalmazást, ami a böngészőből is elérhető vagy letölthető az App Store-ból és a Google Playből.

A Pro Fit tulajdonképpen egy szimulátor, ami az üzemeltetőket segíti abban, hogy a flottájukat a lehető legjobb, leghatékonyabb módon használhassák. Az applikáció segít megtalálni a legjobb konfigurációkat a flottához.

Kiemelt Partnereink