Gyártók Teljes nyomon követhetőségre törekszik a Volvo

Teljes nyomon követhetőségre törekszik a Volvo

autopro.hu/G.C. | 2020.07.09 17:23

Teljes nyomon követhetőségre törekszik a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars javítaná ellátási láncának nyomon követhetőségét, ezért csatlakozik a blockchain-specialista Circulorhoz. A svéd autógyártó ezzel próbálja biztosítani, hogy az alkatrészeket, különösképp az akkumulátorok kritikus elemeit, etikai és ökológiai szempontból is igazolható módon szerezze be.

Hirdetés

A Volvo Cars egy lépéssel továbbmegy az ellátási láncok nyomon követhetősége terén, és mostantól közvetlenül is beszáll blockchain-specialista körökbe.

A svéd autógyártó bejelentette, hogy a Volvo a társaság tulajdonában lévő Volvo Cars Tech Fund befektetési alapon keresztül lép be a körkörös ellátási láncba. A Volvo nem hozta nyilvánosságra a részesedés összegét, azonban az Automobilwoche egy forrása azt állította, hogy csupán kisebbségi részesedésről van szó. A Volvo-n kívül a SystemIQ, a Total Carbon Neutrality Ventures, valamint a Plug & Play is részesei a körkörös ellátási láncnak.

A Circulor blockchain-technológiáját a Volvo már akkumulátorai ellátási láncában alkalmazza, ennek köszönhetően az új Volvo XC40 Recharge modelljében felhasznált kobalt életútja 100 százalékosan visszakövethető. Ezt a technológiát a CATL és az LG Chem akkumulátorbeszállítókkal együttműködve valósítják meg.

Az XC40 Recharge a svéd autómárka első, teljesen elektromos járműve, amelyet a Belgiumban található Gentben gyártanak. A modell év végén lesz elérhető a német piacon.

Kiemelt témává válik a fenntarthatóság

Martina Buchhauser, a Volvo beszerzési igazgatója a következőt nyilatkozta a tőkerészesedéssel kapcsolatban: „A Circulor továbbfejlesztésével bővíthetjük a blockchain-technológia alkalmazását üzleti tevékenységeinkben, és ezáltal hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb kereskedelemhez."

A körkörös ellátási láncra való átállással a kobalt útjának nyomon követhetősége úttörő fejlődésnek tekinthető az autóiparban. Azóta számos más gyártó és beszállító is hasonló projektekbe kezdett.

„A nyersanyagok etikus ellátási lánca iránt abszolút elkötelezettek vagyunk. E tekintetben a Circulorral való partnerség kulcsfontosságú volt” – mondta a beszerzési vezetője.

Tervben a blockchain-technológia bővítése

A Circulorral való együttműködés kibővítésének következtében a Volvo Cars további anyagokat kíván bevonni a blockchain alapú megfigyelésbe. Így például visszakövethetők lennének olyan ásványkövek, mint például a muszkovit és a pirit, amelyeket az akkupakkok közötti szigetelésre használnak.

A jövőben mindkét fél ki akarja terjeszteni az együttműködést más területekre is, ideértve a karbonlábnyom visszakövethetőségét. „Ez lehetővé tenné a Circulor számára, hogy szabványokat állítson fel az etikus beszerzésre az autóiparban és más iparágakban is", jelentette be az autógyártó – írta az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink