Gyártók Tavares: messze a chiphiány érdemi javulása

Tavares: messze a chiphiány érdemi javulása

autopro.hu/E.M. | 2022.10.03 11:19

Tavares: messze a chiphiány érdemi javulása

Fotó: Stellantis

A Stellantis autógyártó vezetője, Carlos Tavares arra számít, hogy a félvezetők ellátási lánca a jövő év végéig feszített marad. Így ez továbbra is megnehezíti majd a gyártók működését, hiszen az instabil ellátás állandó költségeket ró majd rájuk.

Hirdetés

„A helyzet 2023 végéig nagyon bonyolult marad, aztán egy kicsit enyhülni fog” - mondta Tavares a Le Parisien című francia napilapnak adott interjújában, hozzátéve, hogy „a félvezetőgyártók érdekeltek abban, hogy újra üzletet kössenek velünk, különösen azért, mert emelik az árakat.”

Az elmúlt néhány évben a félvezetőchipek hiánya - ami többek között a Covid-19 világjárvány hatására alakult ki - arra kényszerítette a globális autógyártókat, hogy több millió autó gyártási tervét töröljék. A hiány most enyhül, de csak az autógyárak számára új és állandó költségek mellett.

A nemrég közzétett ágazati adatokból kiderült, hogy a hiány továbbra is terheli a gyártók eladásait Franciaországban. Jól látszik, hogy az új gépkocsik regisztrációja ugyan 5 százalékkal nőtt a múlt hónapban, de az év eleje óta összességében közel 12 százalékkal csökkent – olvasható a Reuters cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink