Gyártók Tárgyalóasztalhoz ül a Stellantis és az olasz kormány

Tárgyalóasztalhoz ül a Stellantis és az olasz kormány

autopro.hu/V.M. | 2023.11.21 06:18

Tárgyalóasztalhoz ül a Stellantis és az olasz kormány

Fotó: Stellantis

A Stellantis autógyártó konszern decemberben részletekbe menő tárgyalást kezd az olasz kormánnyal az ország autóiparáról szóló közös tervekről. Ezeknek része az is, hogy a vállalatcsoport növelje helyi termelését.

A Stellanits vezérigazgatója, Carlos Tavares és Adolfo Urso olasz iparügyi miniszter már egy ideje tárgyalásokat folytatnak egy megállapodásról, aminek keretében a Stellantis évi egymillió járműre növelné olaszországi termelését.

Az előzetes megbeszéléseket követően a tárgyalások december 6-án veszik kezdetüket az olasz iparügyi minisztérium közlése szerint. A tárgyalásokon szakszervezetek, önkormányzatok és az Olasz Autóipari Szövetség (ANFIA) is képviseltetni fogja magát.

A Stellantis, ami Olaszország egyetlen nagy autógyártója 2022-ben és 2021-ben is 700 ezernél kevesebb személyautót és furgont gyártott az országban, az előrejelzés szerint pedig az idei gyártási volumen az előző évek értékét alig fogja meghaladni. A Fiat Chrysler, ami 2021-ben a francia PSA-val összeolvadva hozta létre a Stellantis-t, utoljára 2017-ben gyártott egymilliónál több járművet Olaszországban.

Kemény feltételek

A gyártási számok növelésén kívül a decemberben kezdődő tárgyalások a kutatás-fejlesztésre, az innovatív járműmodellekbe való befektetésre, a dolgozók átképzésére, valamint beszállítók technológiaváltásának elősegítésére is ki fognak terjedni.

A Reuters szerint a Stellantis közleményében megerősítette elkötelezettségét az olaszországi tevékenységei mellett, azonban aláhúzta, hogy a megállapodás feltétele az Euro 7 emissziós norma halasztása vagy törlése, az e-autók értékesítésének állami támogatása, az olasz töltőhálózat fejlesztése és az energiaárak lejjebb szorítása.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink