Gyártók Tanult a hibákból a Fiat, crossoverrel támad Amerikában

Tanult a hibákból a Fiat, crossoverrel támad Amerikában

autopro.hu/H.J. | 2019.09.27 12:50

Tanult a hibákból a Fiat, crossoverrel támad Amerikában

Ikonikus kétajtós modelljének távozása után most a kis kupé crossover változatával szeretné elnyerni az amerikai fogyasztók tetszését a Fiat. Az új 2020 Fiat 500X erősebb motorral, összkerékhajtással, kilenc fokozatú váltóval, asszisztens rendszerekkel kapható majd a piacon.

Hirdetés

Két gyártó is meglepte a nagyközönséget, amikor bejelentették ikonikus modelljeik távozását az amerikai piacról. A Fiat 500 és a Volkswagen Beetle szinte egy időben hagyták el az Egyesült Államokat, az ok pedig egyszerű – a kicsi, üzemanyag-takarékos, kétajtós modellek nem nyerték el az amerikai közönség tetszését.

A Fiat ezzel szemben nem akarta, hogy az európai piacon nagy népszerűségnek örvendő járműve teljesen eltűnjön az USA-ból, ezért a kis kupét a Fiat 500X fantázianevű crossover modellel helyettesítené. Az Egyesült Államok piaca napjainkban a nagyobb méretű, városi terepjárók korát éli, a crossoverek szektora elég zsúfolt, az autó eladások az egekben vannak, mégis várható további növekedés. Így az olasz gyártó modellje akár nagy sikert is arathat – írja a Forbes.

Turbómotor és néhány műszaki extra

A gyártó által kínált korábbi motor elég gyenge volt, ezért a Fiat egy turbómotorral helyettesítette azt – az 1,3 literes közvetlen befecskendezésű turbófeltöltős motor 177 lóerős, 284 Nm nyomatékot biztosít, és a MultiAir szelepmozgató technológiájának, a MultiAir III-nak a legújabb szerkezetére épül. Emellett 9 sebességes automata váltóval és stop-start rendszerrel szerelték fel az összkerék meghajtású crossovert – habár utóbbira csak akkor vált az autó, ha a körülmények indokolják, egyébként elsőkerék-meghajtású.

Klasszikus formák a belső térben

A modell belső kialakítása megőrizte a klasszikus formákat, de új, modern elemek is kialakításra kerültek. A műszerfal közepén egy infotainment kijelző található, míg közvetlenül a szellőzők mellett a klímaberendezés gombjait helyezték el. A kormány mögötti három kerek kijelző az autó műszaki adatait mutatja.

Az infotainment rendszer 7 colos kijelzője kompatibilis az Apple CarPlay és Android Auto alkalmazásokkal, a bluetooth kihangosítás segítségével telefonhívások is intézhetők, reagál a hangutasításokra, emellett SiriusXM Radio funkciót is kínál.

Opcionálisan választható asszisztens rendszerek

A vezetői asszisztens rendszerek opcionálisan elérhetők a modellhez. A biztonsági funkciók között szerepel az adaptív sebességtartó automatika (tempomat továbbfejlesztett változata), aktív ráfutás-igyelmeztető, LaneSense sávelhagyásra figyelmeztető rendszer sávtartóval, valamint holtpontfigyelő rendszer.

A legolcsóbb 500X ára 25 000 dollár körül mozog, míg a legdrágább verzió a 30 000 dollárt is elérheti. Azaz átszámítva 7,5 millió és 9,2 millió forint között fog mozogni a 2020-as Fiat 500X ára a piacon.

Kiemelt Partnereink