Gyártók Szuperszámítógépekké teszi autóit a Mercedes

Szuperszámítógépekké teszi autóit a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2023.02.25 08:18

Szuperszámítógépekké teszi autóit a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz számos részletet osztott meg szoftveres terveiről, melyek eredményeként egyes önvezetési képességekkel rendelkező autói állítása szerint szuperszámítógépekhez fogható teljesítményt fognak nyújtani.

Hirdetés

Az autógyártók nagy bevételszerzési potenciált vélnek felfedezni az adatokban, valamint a szoftverekben, éppen ezért az elmúlt években fokozatosan bővítik szoftverfejlesztési képességeiket, illetve kapcsolódó együttműködéseik számát.

A Mercedes most Kaliforniában, egy szoftveres terveinek szentelt esemény alkalmával ismertette, hogy mire lehet számítani a jövőben. A vállalat stratégiai célja, hogy a különböző beszállítók programjainak puszta integrálásától eljusson odáig, hogy kezében tartja a járműveiben működő szoftverek fejlesztését, amihez külső partnereket keres.

A stuttgarti vállalat tavaly több mint egymilliárd euró bevételre tett szert szoftverekből, előrejelzése szerint pedig 2030-ra az összeg egy magas egyszámjegyű milliárdos értékre fog nőni. A gyártó ugyan egy nagy számról beszél, egyes riválisok azonban, hasonló időtávban sokkal több bevételre számítanak a szoftveres szolgáltatásoknak hála: a Stellantis például 2030-ra évi 20 milliárd eurónyi bevételt tűzött célul.

A nagyságrenddel kisebb értékre Ola Källenius, a Mercedes vezérigazgatója adott magyarázatot: „Óvatos megközelítéssel élünk, mivel ebben a fázisban senki nem tudja, hogy mekkora is az a bizonyos aranytál.”

Saját operációs rendszer

A Mercedes autóiban az évtized közepétől jelenik meg az MB.OS-re keresztelt saját operációs rendszere. Az OEM nem egyedüli autógyártóként dolgozik saját operációs rendszeren, habár vannak, akik tévútnak tekintik azok házon belül készítését – köztük van a Ferrari-vezér Benedetto Vigna, aki álláspontját azzal indokolja, hogy az operációs rendszerek nem meghatározóak az autó karaktere szempontjából.

A Mercedes közölte, hogy bevételeit meg fogja osztani az Nvidiával, amivel már 2020 óta működik együtt önvezetési szoftverek terén. A bevételmegosztásért cserébe az autógyártó olcsóbban juthat majd hozzá a drága nagy teljesítményű félvezetőkhöz.

Videónézés vezetés közben

A Mercedes továbbá stratégiai partnerségre lépett a Google-lel, lehetővé téve autóinak, hogy közlekedési információkkal szolgáljanak.

A Reuters összefoglalója szerint az együttműködés teszi majd lehetővé azt is, hogy az autóvezetők a jármű infotainment rendszerén Youtube-ra feltöltött videókat nézzenek parkolóhelyzetben vagy akár menet közben, amennyiben aktiválták a hármas szintű önvezetési rendszert, amivel bizonyos körülmények között a sofőr tartósan leveheti tekintetét az útról.

Ugyancsak a kaliforniai eseményen tudhattuk meg, hogy a Mercedes jövőbeli moduláris architektúráján alapuló modellek mindegyikében egy műszerfal teljes szélességében futó kijelző lesz beépítve.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink