Gyártók Sztrájk miatt állt le az Audi gyára

Sztrájk miatt állt le az Audi gyára

autopro.hu/P.B. | 2023.10.12 14:19

Sztrájk miatt állt le az Audi gyára

Fotó: Audi MediaCenter

Az elektromos autók iránti kereslet erős ingadozása sztrájkjához vezetett a brüsszeli Audi-gyárban. Október 9-én és 10-én (hétfőn és kedden) a belga üzem mintegy háromezer alkalmazottjának nagy része nem vette fel a munkát, emiatt hétfőn nem indulhatott el a termelés.

Hirdetés

A brüsszeli gyár dolgozói azért léptek sztrájkba, mert az Audi nem tervez elég elektromos autót gyártani a helyszínen. Egész pontosan az történt, hogy egy üzemi értekezleten az Audi arról tájékoztatta a munkaerőt, hogy kezdetben lényegesen kevesebb Q4 e-tront fog gyártani Brüsszelben, mint azt néhány hónappal ezelőtt várták. Ennek oka, hogy hiányoznak az új megrendelések az Audi belépő szintű elektromos modelljére.

A belga alkalmazottaknak így kevesebb lesz a munkája a jövőben, a cég döntése ellen sztrájkkal tiltakoztak. Az Audi megerősítette az ideiglenes munkabeszüntetésről érkező híreket, valamint azt is, hogy a kezdetben alacsonyabb mennyiségekben fogják gyártani a Q4 e-tront. Október 11-e óta ismét a megszokott mederben zajlik a munka a brüsszeli gyárban. Az Audi Q4 e-tron fő gyártási helyszíne továbbra is Zwickau marad.

Féltik az állásukat

Jan Baetens, az ACV Metea szakszervezettől a belga De Standaardnak azt mondta: „A munkaerő bizonytalan, és a vezetőség nem tudta megnyugtatni őket. Bár nemrég bejelentették, hogy nem lesz ideiglenes leépítés, mégis volt ilyenre példa.”

A brüsszeli gyár mintegy háromezer embert foglalkoztat. A Automobilwoche megkeresésére az Audi azt nyilatkozta, hogy ezek az állások nincsenek veszélyben: a Q8 e-tront és annak Sportback változatát továbbra is a helyszínen gyártják, és ezekre a modellekre a cég szerint nagy a kereslet.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink