Gyártók Szétporladhat a Renault és a Nissan szövetsége

Szétporladhat a Renault és a Nissan szövetsége

Beck András | 2020.01.13 12:21

Szétporladhat a Renault és a Nissan szövetsége

Erősödnek a Nissan és a Renault szétválásával kapcsolatos törekvések. A Nissan több vezető beosztású alkalmazottja sürgeti a Renault-tól való leválást a Financial Times információ szerint.

Hirdetés

Az előzetes egyeztetések alapján a Nissan menedzsmentjének tagjai a gyártás és a tervezés teljes leválasztását szeretnék elérni, melyet a két cég korábbi vezérigazgatója, Carlos Ghosn közös alapokra helyezett. A forrás szerint mindkét autógyártó új partnert szeretne találni magának a felbomlás esetén. A Nissan és a Renault nem kívánta kommentálni a hírt.

Új szövetségek a láthatáron

"Régóta éleződik a feszültség a Renault és a Nissan között, elsősorban a japánok részéről növekszik az elégedetlenség. A Carlos Ghosn korábbi vezérigazgatóval kapcsolatos feszültségek, pláne a szökése miatti botrány még inkább a felszínre hozza az ellentéteteket" – hangsúlyozta Gyöngy-Kovács Nóra, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az autopro.hu kérdésére válaszolva. Úgy véli, hogy az elektromos autózás és az önvezetés kapcsán növekvő fejlesztési költségek erős konszolidációt okoznak az iparában. "Ez akár ahhoz is vezethet, hogy a Renault-ban résztulajdonos francia állam kevésbé lesz szigorú egy esetleges új partnerrel a felmerülő leépítési tervek kapcsán. A hosszú távú fennmaradás és a profitabilitás miatt engedhet a párizsi kormányzat és a jövőben akármelyik nagy autóipari csoporttal is szövetkezhet a Renault" – tette hozzá Gyöngy-Kovács Nóra.

Nyitókép: instagram.com/renault_france/

Kiemelt Partnereink