Gyártók Saját vásárlói perlik a Teslát az Autopilot miatt

Saját vásárlói perlik a Teslát az Autopilot miatt

autopro.hu/E.M. | 2022.09.15 15:22

Saját vásárlói perlik a Teslát az Autopilot miatt

Fotó: Tesla

A Tesla ellen csoportos keresetet nyújtottak be a járműtulajdonosok, amelyben azzal vádolják az autógyártót, hogy az Autopilot és a teljesen önvezető (FSD) funkciók hamis reklámozásával félrevezette a közvéleményt.

Hirdetés

A beadvány azzal gyanúsítja a Teslát és Elon Muskot, hogy 2016 óta megtévesztően úgy hirdetik a technológiát, mint ami teljesen működik vagy legalább „mindjárt érkezik”, annak ellenére, hogy tudták, ez nem fedi a valóságot és nem is teszi biztonságossá a járműveket.

A név szerinti felperes, Briggs Matsko szerint a Tesla ezt azért tette, hogy „izgalmat keltsen”, befektetéseket vonzzon, növelje az eladásokat, elkerülje a csődöt, feljebb tornássza a részvényárfolyamát és „domináns szereplő” legyen az elektromos járművek terén.

A San Francisco-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset meghatározatlan összegű kártérítést követel azok számára, akik 2016 óta vásároltak vagy lízingeltek Autopilot, Enchanced Autopilot vagy teljesen önvezető funkciókkal ellátott Tesla járműveket, hiszen ők súlyos felárakat fizettek a valóságban nem létező technológiákért.

Impozáns ígéretek és szörnyű tapasztalatok

A Tesla nem reagált a megkeresésekre, de a vállalat korábbi állításai szerint az Autopilot csupán azt teszi lehetővé, hogy a járművek a sávjukon belül kormányozzanak, gyorsítsanak és fékezzenek. A FSD rendszerek pedig biztosítják, hogy az autók betartsák a közlekedési jelzéseket és sávot váltsanak. Elmondták azt is, hogy mindkét technológia „aktív vezetői felügyeletet” és egy „teljesen odafigyelő” sofőrt igényel, akinek a keze a kormányon van.

Matsko elmondása szerint azonban a szoftverfrissítéseket kapó Tesla-vezetők „gyakorlatilag képzetlen tesztmérnökökként szolgálnak”, akik már „számtalan problémát” észleltek. Többek között azt, hogy a járművek a szembejövő forgalomba kormányoznak, áthajtanak a piros lámpán vagy nem hajtják végre rutinszerű kanyarodásokat – olvasható a Reuters cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink