Gyártók Saját modelljeit zúzza be a Jaguar

Saját modelljeit zúzza be a Jaguar

autopro.hu/Sz.K. | 2019.04.10 05:00

Saját modelljeit zúzza be a Jaguar

A Jaguar olyan sémával kísérletezik, amellyel a használt autók alumínium összetevői tökéletesen tervezett módon jutnak el másodfelhasználásra.

Hirdetés

Zártláncú alumínium-felhasználási stratégiát indít a Jaguar, amely azt célozza, hogy a régi autók könnyűfém elemeit újrahasznosítsák a következő generációs modellekhez. Egy ilyen modellel a vállalat drámaian csökkenthetné alumínium-éhségét, és csökkenthetné széndioxid-kibocsájtását is.

A brit márka korábban 46%-kal csökkentette gyártóegységeinek széndioxid-kibocsátását is, és habár évi 180 ezer tonnás alumínium-fogyasztása jelentéktelennek tűnhet a globálisan legyártott 80 millió tonnához képest, a vállalat mégis vissza akarja szorítani feldolgozatlan alumínium szükségletét.

A Reality program csapata a korai, előszériás fázisban lévő I-Pace modellekkel végez teszteket. Ezekből kivették az akkumulátort, mielőtt összezúzták, és új Jaguar Land Rover modellek alkatrészeit készítették belőlük. A Brunel Egyetem kutatói ezután az új alkatrészeket tesztelik, hogy megbizonyosodjanak, elég biztonságosak és erősek ahhoz, hogy autók alkatrészeként szolgáljanak.

Mások is ezt csinálják, körforgásban tartják a fémet

Az alumínium-újrahasznosítás persze nem számít újdonságnak, ez az anyag a világ leggyakrabban újrahasznosított fémje, a valaha előállított alumínium 75%-a még mindig a körforgásban van. 2013 óta a Jaguar nagyjából 300 ezer tonna használt fémet épített járműveibe. Az XE modell karosszériájába például jelentős mennyiségű újrahasznosított alumínium került, és ez az autó volt a világon az első, melyre olyan felnik kerültek, amelyek 75%-ban újrahasznosított alumíniumot tartalmaznak.

A Jaguar Land Rover azt tervezi, hogy a leselejtezett flottaautókból fedezi alumíniumforrását, így ipari mértékben tudná darabokra szedni az autókat. – Több mint egymillió autót zúznak be évente az Egyesült Királyságban, és ez a forradalmi projekt valódi lehetőséget kínál számunkra, hogy újra felhasználjuk azokat – mondta Gaëlle Guillaume, a Reality program vezetője. – Az alumínium nagyon értékes alapanyag, és kulcsfontosságú összetevője gyártási folyamatainknak.

Kiemelt Partnereink