Gyártók Saját kollégái szervezhették a Nissan exvezérének megbuktatását

Saját kollégái szervezhették a Nissan exvezérének megbuktatását

autopro.hu/P.B. | 2020.06.16 04:22

Saját kollégái szervezhették a Nissan exvezérének megbuktatását

Fotó: Nissan Global Newsroom

Carlos Ghosn-t 2018-ban pénzügyi bűncselekmények miatt letartóztatták Japánban. Az üzletember megszökött a fogságból, azóta Libanonban él, ugyanis az országnak nincs kiadatási egyezménye Japánnal. Olyan levelezések láttak most napvilágot, ami alátámaszthatja Ghosn korábbi állítását, mely szerint tőrbe csalták és belülről szervezték meg az ellene indult eljárást.

Hirdetés

Egy 2018 februárjáig visszavezethető elektronikus levelezés alapján úgy tűnik, igaza lehetett a Renault, a Nissan és a Mitsubishi korábbi vezérigazgatójának, és tényleg belülről szervezték meg a letartóztatását. A személyazonosságuk elhallgatását kérő szivárogtatók szerint Ghosn megbuktatásának az volt a célja, hogy a Nissan és a Renault kapcsolatát újragondolhassák, azaz vélhetően az nem tetszett Ghosn ellenlábasainak, hogy a cégvezető szorosra fűzte a két autógyártó (valamint a Mitsubishi) kapcsolatát.

A Ghosn ellen szervezkedők egyik központi figurája Hari Nada volt, aki jelenleg a Nissan alelnöke. Nada például azt írta a Nissan egyik vezetőségi tagjának, Hitoshi Kawaguchinak még 2018 közepén, hogy a Nissannak függetlenednie kell, mielőtt késő lesz.

Senki nem reagál semmire

Az Automotive News cikke szerint sem Ghosn, sem Nada, sem pedig Kawaguchi nem kívánta kommentálni az ügyet, ahogy a Ghosn-t letartóztató tokiói nyomozóiroda sem.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Renault és a Nissan két évtizedes partnerségi kapcsolata megingott, amikor 2018 novemberében pénzügyi bűncselekmények vádjával Japánban letartóztatták az akkori elnököt, Carlos Ghosn-t. Utódja a Renault élén a Michelintől átigazolt Jean Senard lett, aki egyben a Nissan igazgatóságában is helyet foglal.

Nehéz időszakot él meg a Nissan

Ghosn távozása után valóban felmerült a Nissan és a Renault szétválásának lehetősége, ezt a Nissan több vezetőségi tagja is forszírozta. Egészen az idei év elejéig fennállt ennek a lehetősége, majd amikor éppen kilábalt volna a válságból cég, a koronavírus-járvány a földbe döngölte a Nissant.

Jelen állás szerint a Nissan Európában háttérbe szorul a Renault javára, azonban Ázsiában vezető szerepet tölthet be a Renault, a Nissan és Mitsubishi együttműködésében.

Kiemelt Partnereink