Gyártók Saját felhasználásra gyárt kézfertőtlenítőt a Volkswagen

Saját felhasználásra gyárt kézfertőtlenítőt a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2020.05.09 04:20

Saját felhasználásra gyárt kézfertőtlenítőt a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A koronavírus-járvány miatt eleinte számos autógyár állt le világszerte, és szintén sok olyanra volt és van példa, hogy egészségügyi segédeszközök gyártására állították át a kapacitásokat. Azóta egyre több helyen indulhatott újra a termelés, ám a szigorú biztonsági előírásokhoz alkalmazkodni kell. A Volkswagen például saját magának állítja elő a fertőtlenítéshez szükséges eszközöket.

Hirdetés

Természetesen az autógyárak számára mindenhol kihívást jelentett a koronavírus elleni küzdelem jegyében való átállás. Nem ilyen eszközök gyártására vannak berendezkedve, sok esetben pedig külön engedélyekkel jár az orvosi műszerek készítése, szigorú paramétereknek kell megfelelni.

Szintén kihívás a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer beszerzése, és a kézmosó pontok felállítása is egy-egy üzemben. A Volkswagen annyit tudott könnyíteni a helyzetén, hogy a kézfertőtlenítő adagolóit saját magának gyártja a vállalat.

Kreativitást igényelt az átállás

A Volkswagen közleménye szerint a vállalat nagyon büszke arra, hogy magának tudja előállítani az adagolókat. Az ötlet megszületése után az emdeni és a braunschweigi üzemek dolgozói közösen alkották meg a terveket.

Semmi sem lehetetlen, ez volt a mottónk – mondta Dirk Nieschulze, a braunschweigi gyár technikai vezetője. Thomas Scholz, termelési menedzser pedig felidézte, hogy az emdeni csapat tagjai lényegében a gyár minden sarkát átnézték, hogy megfelelő eszközöket találjanak a gyártáshoz.

Saját alapanyagokat használnak

A kézfertőtlenítő-adagoló összesen 146 alkatrészből áll, ezeknek a zöme a VW Csoport különböző gyárainak a terméke. A szórófej például, ami a folyadékot adagolja, a Passat ablakmosójának az adagolója, míg az acél teknő, amibe belehelyezik a dolgozók a kezüket fertőtlenítéskor, normális esetben a VW gyárainak ebédlőiben használatos.

Az adagoló prototípusának elkészítése valódi csapatmunka volt, és be is vált a termék: a húsvétkor tesztelt adagolóból jelenleg heti százat állítanak elő a Volkswagen emdeni üzemében. Az adagolókat már számos németországi VW-gyárban használják, például Zwickauban, Kasselben vagy éppen Wolfsburgban.

Kiemelt Partnereink