Gyártók Saját fejlesztésű dízelmotor a Marutitól

Saját fejlesztésű dízelmotor a Marutitól

Panker Gergő | 2014.01.04 08:47

Saját fejlesztésű dízelmotor a Marutitól

A Maruti Suzuki – India legnagyobb autógyártója – egy saját tervezésű, 1,5 literes dízelmotort fejleszt a Swift alapjaira épülő új szabadidő-autójához.

Hirdetés

A vállalat termékpalettáján csupán egyetlen dízelmotor szerepel, amely a Fiattól beszerzett 1,3-as erőforrás. Ezt az 1,3-as erőforrást találjuk a Maruti összes dízel változatában kezdve Swift és a Ritz kisautóktól egészen a Dzire és az SX4 szedánokig. 75 lóerős csúcsteljesítménye azonban alkalmatlanná teszi egy nagyobb szabadidő-autóhoz. Az Indiában értékesített kompakt szabadidő-autók többségét, a Ford EcoSportot, a Renault Dustert és a Honda új, a Brión alapuló szabadidő-autóját mind nagyobb dízel erőforrásokkal szerelik, mint a Maruti számára elérhető 1,3 literes motor.

A Maruti XA Alpha tanulmányautó

– Az 1,3 literes Fiat-motor túl kicsi egy szabadidő-autóhoz. Egy olyan motort szeretnénk, amely legalább 90 lóerős vagy még erősebb – mondta Kenichi Ayukawa, az MSIL vezérigazgatója. – A Suzuki egy sor dízelmotor fejlesztésébe kezdett, jelenleg egy 1,5-ös erőforrást szeretnénk. Továbbá elérhető számunkra a Fiat nagyobb, 1,6 literes dízelmotorja is. Sok lehetőségünk van ezen a téren – tette hozzá a vezérigazgató.

A megfelelő dízelmotor hiánya lehet a Maruti azon döntése mögött, hogy elhalasztotta a szabadidő-autó gyártásának időpontját. A Maruti még 2012-ben mutatta be az XA Alpha tanulmányt az Új Delhi Auto Expón. Míg általában két év elég hozzá, hogy tanulmányból sorozatgyártott modell válhasson, a Maruti csupán 2015-ben tervezi piacra dobni az új szabadidőautót Indiában.

– Egy autó fejlesztése sok időt vesz igénybe, ezért mindig jó oka van, ha egy autógyártó elhalasztja a sorozatgyártást – emelte ki RC Bhargava, az MSIL elnöke. – Minden fejlesztésünkkel fel kell készülnünk a jövőre. Autóinkat nem csupán Indiába szánjuk, hanem más piacokra is – tette hozzá Bhargava a hindustantimes.com cikkében.

Kiemelt Partnereink