Gyártók Saját akkumulátorgyárat létesít a Toyota

Saját akkumulátorgyárat létesít a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2021.10.20 09:19

Saját akkumulátorgyárat létesít a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota modellpalettája elektrifikációjának támogatásaként egy akkumulátorgyárat fog építeni az Egyesült Államokban, ami a termelést 2025-ben fogja megkezdeni.

Hirdetés

Az üzemet a világ vezető autógyártója, közleménye szerint a saját beszállítójával, a Toyota Tsushóval közösen fogja felhúzni, majd egy azzal közös vállalatként fogja működtetni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az 1750 embernek megélhetést adó, kezdetben hibrid járművekhez akkumulátorokat készítő üzem milyen kapacitással fog rendelkezni.

A Toyota 2031-ig 1,29 milliárd dollárt fektet az új egységbe. Az összeg részét képzi annak a 3,4 milliárd dollárnak, amit bejelentése szerint a Toyota 2030-ig az Egyesült Államokbeli akkumulátorgyártás megteremtésére fordít.

Ez a jelentős befektetés pedig annak a 13,5 milliárd dollárnak a része, amit még szeptemberi közlése szerint a Toyota 2030-ig akkumulátorok fejlesztésére és gyártására fog költeni.

Még a hibrideken a hangsúly, de elindult a változás

A Toyota előrejelzése szerint 2030-ra az USA-ban eladott járműveinek 70 százalékát fogják kitenni elektrifikált modellek – ami közel háromszorosa azok mostani arányának. A növekvő kereslethez igazodva a vállalat folyamatosan bővíti az elektromos hajtású típusok globális kínálatát, így 2025-re azok száma a mostani 55-ről 70-re fog módosulni.

A japán OEM alternatív hajtású autókkal kapcsolatos fejlesztéseiben sokáig mellékes szerepet kaptak az akkumulátoros elektromos hajtásláncok, ez azonban a szigorodó emissziós követelmények hatására változóban van. Ezt tükrözi az is, hogy 2025-re az elektromos járművei közül 15 fog kizárólag akkumulátorra épülő hajtásrendszert kapni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink