Gyártók Rövidesen eldőlhet a VW vezérének sorsa

Rövidesen eldőlhet a VW vezérének sorsa

autopro.hu/V.M. | 2021.12.02 04:20

Rövidesen eldőlhet a VW vezérének sorsa

Fotó: Volkswagen Newsroom

Bennfentesek szerint még a november 29-i héten döntés fog születni arról, hogy Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója továbbra is pozíciójában maradhat-e, tovább vezetve a világ legnagyobb autógyártóját az elektromos átmenetben.

Hirdetés

Diess jövője nemrég vált kérdésessé, azt követően, hogy egy felügyelőbizottsági ülésen úgy nyilatkozott, a VW elektrifikációja harmincezer munkahely megszűnését hozhatja magával. A szakszervezetek azonban nem csak a munkahelyek lehetséges elvesztését, hanem Diess diktatórikus vezetési stílusát is kifogásolják.

Amint az november elején kiderült, arról, hogy a vezérigazgató továbbra is pozíciójában maradhat-e, egy speciális, ritkán összehívott bizottság dönthet. Nemrég a Reuters-szel bennfentesek megosztották, hogy a végső döntés a november 29-i hét végéig várható.

Hogy minél előbb eldőljön Diess jövője, azért is fontos, hogy a felügyelőbizottság a közelgő, december 6-i héten esedékes ülésén nagyobb bizonyosság mellett dönthessen a VW következő öt évre szóló befektetési tervéről.

Jól haladnak a tárgyalások

A Reuters információi szerint Diess nemrég egy vezetőségi ülésen azt mondta, hogy a befektetési tervvel kapcsolatos tárgyalások jól haladnak a szakszervezetekkel. Diess egyúttal dicsérte a VW különböző területeken nyújtott teljesítményét, ideértve például a kínai eladások növelését, vagy a sikeres önvezetési fejlesztéseket.

Az idei ellátási nehézségekre rátérve a vállalatvezető elmondta, hogy már túl vannak a legrosszabbon, a termelési volumen ismét nő, a következő évi kilátások pedig javulnak.

„Mint láthatják, a kedvem nagyon jó, mivel nagyot léptünk előre az elmúlt néhány hétben” – mondta Diess.

Felismerhetetlen lesz Wolfsburg

Diess jövője mellett a VW fő, wolfsburgi üzemének kérdése is napirenden van, ugyanis a több tízezer embernek megélhetést adó egység dolgozói attól tartanak, hogy az elektromos átmenet vesztesei lesznek.

A vezetőség és az üzemi tanács jelenleg az ID.3 elektromos autó helyi gyártásának megkezdéséről egyeztet. A lehetőséggel kapcsolatban Diess megjegyezte: „Egyértelműen helyes döntés lenne egy ilyen modellt (helyben) gyártani.”

Diess ígérete szerint a wolfsburgi üzem 2030-ra felismerhetetlen lesz, részben az olyan változtatásoknak hála, amik hatékonyság terén versenyképesebbé teszik azt a Tesla Berlin mellett épülő új gyárával.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink