Gyártók Rézkitermelésbe fektet a BMW

Rézkitermelésbe fektet a BMW

autopro.hu/K.K. | 2022.12.04 16:23

Rézkitermelésbe fektet a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A felelős és erőforrás-hatékony rézbányászat támogatása érdekében, a BMW Csoport a BMW i Ventures kockázati tőkealapján keresztül befektet az innovatív, coloradói székhelyű amerikai Jetti Resources vállalatba.

Hirdetés

A 2014-ben alapított vállalat egy úttörő eljárást fejlesztett ki az erőforrás-takarékos rézkitermeléshez, amely a már meglévő rézbányákban korábban kihasználatlan fedőréteget is kihasználja.

„A Jetti Resources-ba történő befektetéssel elősegítjük a technológiai fejlődést a rézkitermelés területén, a felelősségteljes és erőforrás-takarékos folyamatokra összpontosítva” - mondta Wolfgang Obermaier, a közvetett áruk és szolgáltatások, nyersanyagok részleg vezetője.

A réz kulcsfontosságú nyersanyag az elektromos hajtások gyártásához, amelynek szükséglete a következő években erősen növekedni fog - 2030-ra a BMW Csoport járműállománya a tervek szerint a globális piacon legalább 50 százalékban teljesen elektromos autókból fog állni.

A kihasználatlan erőforrások hasznosítása

A Jetti Resources innovatív technológiát fejlesztett ki, hogy az eddig kihasználatlan ércekből a rezet kinyerjék, amelyeket eddig nem tudtak gazdaságosan feldolgozni. A világ rézkészletének a 70 százaléka ezekben a primer szulfidércekben van lekötve. A korábban csak kupacokban tárolt, hulladéknak minősülő kitermelt anyaghoz így hozzá lehet férni, és hozzájárulhat az erőforrás-takarékos kitermeléshez.

Az új eljárás lehetővé teszi a korábban bezárt rézforrások visszanyerését és így jelentősen megnövelve a fennálló szállítószalagok által a termelési mennyiséget és az élettartamot. Ez sokkal hatékonyabbá teszi a nyersanyag-kitermelést és csökkenti a rézgyártás környezetterhelését. A kémiai folyamat körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást okoz a hagyományos rézbányászathoz képest, és a vízből is körülbelül 50 százalékkal kevesebbet igényel. A technológiát már ipari méretekben használják nagy sikerrel, és a Jetti Resources azt tervezi, hogy partnereivel együttműködve elősegíti a világméretű átalakulást.

Felelősségteljes ellátásilánc-menedzsment

A BMW Csoport vállalati stratégiája középpontjába a felelősségteljes cselekvést és az erőforrás-megőrzést helyezte. Egy fontos szempont, a környezetvédelmi és társadalmi normák betartása az ellátási láncban. A kritikus nyersanyagok esetében különös kihívást jelent a környezetvédelmi normák és az emberi jogok megsértésének kizárása.

A BMW Csoport analizálja és fontossági sorrendbe helyezi a nyersanyagokat az éppen futó anyagstratégia keretein belül. A potenciális rizikók mindenek előtt a lényeges nyersanyagok és nyersanyagcsoportok kinyerésénél és feldolgozásuknál lépnek fel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink