Gyártók Rég nem látott mélységben a koreai autóexport

Rég nem látott mélységben a koreai autóexport

autopro.hu/P.B. | 2020.06.12 11:21

Rég nem látott mélységben a koreai autóexport

Fotó: Kia Motors Global Media Center

A koronavírus-járvány okozta válság miatt jelentősen csökkent Dél-Korea autóexportja. Májusban mindössze 95 ezer 400 autót adott el külföldön az ország, ami 57,6 százalékkal kevesebb a tavaly májusi exportnál. Az elektromos autók exportja viszont nőtt.

Hirdetés

Dél-Korea autóexportból származó bevétele valamivel kisebb mértékben, 54,1 százalékkal csökkent 2019 májusához képest. A dél-koreai kereskedelmi minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a múlt hónapban külföldön eladott dél-koreai autók 22,5 százaléka magas árszínvonalú elektromos és hibrid autó (NEV) volt, ami rekordnak számít.

Májusban 21 ezer 426 NEV autót exportált Dél-Korea, 15,3 százalékkal többet a tavaly májusinál, így az elektromos és hibrid autók részesedése a koreai exportból soha nem látott magasságban jár.

Belföldön nem ilyen rossz a helyzet Dél-Koreában

A minisztérium adatai szerint májusban a belföldi autóeladások 9,7 százalékkal, 168 ezer 778-ra emelkedtek. Dél-Koreában a múlt hónapban 231 ezer 99 autó készült, 36,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A koreai folyamatok jól látszódnak a Kia eladásain is. Ahogyan az autopro.hu beszámolt róla, a Kia belföldi eladásai az egy évvel korábbihoz képest egészen megdöbbentő módon, 19 százalékkal emelkedtek, elérve az 51 181 járművet, miközben a Koreán kívül eladott járművek száma éves összevetésben 44 százalékkal 109 732 járműre esett vissza. Külföldi gyárainak köszönhetően tehát a Kia több autót adott él Dél-Koreán kívül, mint amennyi autót összesen exportált az ország.

Kiemelt Partnereink