Gyártók Rangos elismerést nyert a Mercedes e-busza

Rangos elismerést nyert a Mercedes e-busza

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.24 08:18

Rangos elismerést nyert a Mercedes e-busza

Fotó: Pörge Béla

A Mercedes-Benz elektromos buszából több mint ezer darab gördült le a mannheimi gyártósorról. A sorozatgyártás 2018 végi megkezdése óta eltelt közel öt év alatt az eCitaro igazi sikertörténetté vált, ezt több német város mellett a külföldi megrendelések is igazolják.

Hirdetés

A Mercedes-Benz eCitaro az elmúlt években az egyik legnépszerűbb elektromos busszá vált. A modell Magyarországon is ismerős: a budapesti agglomerációban negyven közlekedik belőle, de kisebb tételben Pécsen és Debrecenben is lehet vele találkozni. Németországban Hamburg, Drezda, Bréma, Wiesbaden és Mannheim a fő megrendelője a típusnak, emellett Franciaország, Olaszország, Svédország, Lengyelország, Ausztria, Svájc és számos más európai ország közlekedési vállalatai is bizalmat szavazott már az elismert elektromos busznak.

„A Mercedes-Benz eCitaro a városi autóbuszok elektromobilitásának állandó szereplője” - mondta Mirko Sgodda, a Daimler Buses marketing, értékesítési és ügyfélszolgálati vezetője. „Biztonságos, megbízható és gazdaságosan üzemeltethető. Újszerű, modern dizájnjával azt is megmutatja, milyen elegáns lehet egy elektromos busz..”

Komoly fejlődési ív

Az eCitaro 2018-ban kezdetben szóló buszként jelent meg, akár 243 kilowattórás akkumulátorkapacitással. Az új, innovatív hőkezelő rendszer a kezdetektől fogva mintegy 40 százalékkal csökkentette a fűtéshez, szellőzéshez és légkondicionáláshoz szükséges energiát a belső égésű motoros Citaróhoz képest, és ezzel megteremtette az alapokat ahhoz, hogy az eCitaro hatótávja kiváló legyen.

A második akkumulátor-generációval a hatótávolság a tömeg növelése nélkül bővült, megnyitva az utat a sikeres eCitaro G csuklós busz előtt, amely 2020 közepén került piacra. Egy másik mérföldkövet jelentett 2022 végén a nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátorok harmadik generációjának bevezetése, amelynek fő összetevői nikkel-, mangán- és kobalt-oxid. Ezek azonos súllyal 50 százalékkal növelik az akkumulátorcellák kapacitását, így akár 280 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

Júniustól még jobb az eCitaro

Az eCitaro üzemanyagcellás változata ideális a hatótávolság növeléséhez. Világpremierjét június elején a 2023-as barcelonai Global Public Transport Summit 2023 rendezvényen tartották. A jelenleg elérhető csuklós buszváltozatban az eCitaro üzemanyagcellás verziója mintegy 350 kilométert képes megtenni feltöltés nélkül, miközben akár 128 utasnak is helyet kínál.

Az eCitaro hidrogén üzemanyagcellás kivitelének alapja egy második generációs, három nagyteljesítményű akkumulátorokkal ellátott akkumulátoros-elektromos hajtásrendszer. A 60 kilowatt teljesítményű üzemanyagcella pedig hidrogénalapú áramfejlesztőként szolgál a hatótávolság növeléséhez. Ez a kombináció különösen gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé, mivel a hálózatról származó villamos energia alacsonyabb áron áll rendelkezésre, mint a környezetbarát hidrogén.

Az év elektromos busza

Az eCitaro okos koncepciójával, innovatív és megbízható technológiájával, páratlanul magas szintű biztonságával és megbízható kivitelezésével nem csak a fuvarozókat, hanem az újságírókat és a szakértőket is lázba hozta. Az Omnibusspiegel buszmagazin által végzett idei elektromos busz összehasonlító tesztjén egy mintegy 20 újságíróból és a közlekedési vállalatok ugyanennyi képviselőjéből álló szakértői testület az eCitarót választotta a 2023-as év elektromos buszbajnokának. A jelenlegi, újgenerációs akkumulátorokkal szerelt változatban az eCitaro a négynapos bonni teszt során legyőzte az öt versenytársból álló mezőnyt – írja a Daimler Truck.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink