Gyártók Pert nyert az EU ellen a Fiat Chrysler

Pert nyert az EU ellen a Fiat Chrysler

autopro.hu/P.B. | 2022.11.08 14:16

Pert nyert az EU ellen a Fiat Chrysler

Fotó: Pexels

A Fiat Chrysler egy november 8-án született ítélet értelmében megnyerte a küzdelmét az EU-val szemben. A cégnek nem kell 30 millió eurót hátralékos adóként befizetnie azért, mert előnyös feltételek mellett adózott Luxemburgban.

Hirdetés

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság korábbi versenyjogért felelős biztosa még 2015-ben mondta ki, hogy Luxemburg tisztességtelen adóelőnyben részesítette a Fiat Chryslert, olyan módszereket támogatva, amelyek mesterségesen csökkentették a cég adóit. Egy alsóbb fokú bírósági döntés 2019-ben megerősítette a döntését. Az Európai Unió Bírósága (EUB) ugyanakkor mostani ítéletében nem értett egyet az ítélettel.

Vestager egy tweetben azt mondta a döntésről, hogy az ítélet „nagy veszteség az adótisztesség szempontjából”. A bírák hibáztatták az EU versenyfelügyeletét a referenciarendszer elemzése miatt, amelyet annak meghatározására használtak, hogy Luxemburg szelektív előnyt biztosított-e a Fiatnak.

„Csak az érintett tagállamban alkalmazandó nemzeti jogot kell figyelembe venni a közvetlen adózás referenciarendszerének meghatározásához” – áll az ítéletben.

Más multikat is büntetne a korábbi biztos

Vestager nagy horderejű ügyei közé tartozik az Apple és az Amazon luxemburgi üzletére vonatkozó rekordösszegű, 13 milliárd eurós adómeghagyás. Később mindkét multi megnyerte a pert alsóbb fokon, de a Bizottság fellebbezett az EUB-hoz, így még nincs döntés az ügyekben.

Tavaly közel 140 ország megállapodott egy 15 százalékos globális minimális társasági adóról, hogy így szabályozzák a nagyvállalatok gyakorlatát, amelyek alacsony adózású országokban könyvelhetnek el nyereséget – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink