Gyártók Pénzben és szén-dioxid-kibocsátásban is sokat spórol a Volvo

Pénzben és szén-dioxid-kibocsátásban is sokat spórol a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2021.04.23 04:21

Pénzben és szén-dioxid-kibocsátásban is sokat spórol a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars célja, hogy 2040-re teljes mértékben körforgásosan üzemeljen, ennek érdekében egyre több anyag esetében alkot a vállalat zárt rendszereket a gyártás során. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, az autó minden egyes alkatrészének tartalmaznia kell újrahasznosított elemeket a cég szerint.

Hirdetés

Anders Kärrberg, a Volvo Cars fenntarthatóságért felelős vezetője úgy véli, hogy a vállalat rendelkezik a legambiciózusabb tervekkel a járműiparban a klímasemlegességet illetően azzal, hogy már 2040-re teljesen körforgásosan kívánnak működni. Hozzátette, hogy ez a cél megköveteli az összes mostani rutin átgondolását.

A Volvo Cars már jelenleg is fenntarthatóbban gyártja a váltókat és a motorokat az autóihoz. 2020-ban például körülbelül 40 ezer alkatrészt készítettek újrahasznosított anyagokból, ezzel közel 3 ezer tonna szén-dioxidot spóroltak meg. 2025-re meg akarja duplázni az újrahasznosított anyagok felhasználásának mértékét a vállalat.

A svéd OEM a tavaly termelt hulladékának 95 százalékát használta fel újra, ami 176 ezer tonna acélt jelent. Ennek a lépésnek hála körülbelül 640 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidod bocsátott ki a vállalat.

Elköteleződés a körforgásos gazdaság mellett

2020-ban a Volvo Cars csatlakozott az Ellen MacArthur Alapítványhoz, ami a körforgásos gazdaság világelső hálózata.

A körforgásos gazdaság szempontjából nagyon fontosak az olyan lépések, mint például az elektromos autók elhasznált akkumulátorainak újrahasznosítása. A régi akkuk többek között energiatározóként használhatók olyan erőművekben, ahol a felhasznált áram jelentősen ingadozik a hálózaton. A Volvo több hasonló projektben is részt vesz, az egyik ilyenben a BatteryLoop nevű cég a partnere - ahogyan erről az autopro.hu is beszámolt korábban.

A buszok akkumulátorait sem dobják ki

A Volvo Buses és a BatteryLoop együttműködésének köszönhetően az elektromos (vagy hibrid és plug-in hibrid) Volvo buszok elhasznált akkumulátoraiból nem lesz hulladék. A kiszolgált akkukat a BatteryLoop gyűjti össze, és földi energiatározóként hasznosítja, ha pedig már ott is feleslegessé válnak az akkumulátorok, akkor a Stena Recycling (melynek leányvállalata a Batteryloop) újrahasznosítja azokat.

Az újrahasznosítási program jelenleg Svédország mellett a többi skandináv országban, valamint Lengyelországban, Németországban és Olaszországban működik.

Kiemelt Partnereink