Gyártók Partnerére talált első e-autójához az Aston Martin

Partnerére talált első e-autójához az Aston Martin

autopro.hu/V.R. | 2023.06.28 04:16

Partnerére talált első e-autójához az Aston Martin

Fotó: Aston Martin Pressroom

Az Aston Martin az amerikai Lucid Group elektromos járműveket gyártó vállalathoz fordul csúcstechnológiai segítségért, 3,7 százalékos részesedésért cserébe. Az Aston Martin 2025-re tervezi első elektromos autóját, melyhez szüksége van az iparág vezető technológiáihoz.

Hirdetés

Az Aston Martin megállapodást kötött, melynek értelmében az amerikai Lucid Group elektromos járműveket gyártó cég 3,7 százalékos részesedést kap, cserébe a „nagyteljesítményű” technológiájához való hozzáférésért - közölte a brit vállalat nemrégiben, közel 15 százalékos részvényárfolyam-emelkedést generálva.

Az Aston Martin 2025-re tervezi első elektromos autóját, és eddig a Mercedes-re támaszkodott, hogy biztosítsa a szükséges technológiát. A vállalat nemrégiben közölte, hogy módosította a Mercedes-Benzzel kötött megállapodását, ami azt jelenti, hogy a német autógyártó nem növeli részesedését a korábbi tervek szerint, hanem megtartja az Aston Martinban lévő mintegy 9 százalékos tulajdonrészét, és továbbra is hozzáférést biztosít a motor- és elektromos járműtechnológiájához – írja a Reuters.

Költséges az átállás

Az elektromos meghajtásra való átállás rendkívül költséges, az autógyártók világszerte mintegy 1,2 billió dollárt fordítanak az alacsony károsanyag-kibocsátású technológiára. A kisebb autógyártók, mint az Aston Martin, jobban támaszkodnak a partnerségekre az átálláshoz.

A Luciddal kötött megállapodás értelmében az Aston Martin készpénzfizetést teljesít és 28,4 millió új törzsrészvényt bocsát ki a Lucid számára, összesen mintegy 232 millió dollár értékben. A Luciddal kötött megállapodás „hozzáférést biztosít a vállalat iparágvezető akkumulátoros elektromos járművekkel kapcsolatos technológiájához, beleértve az elektromos hajtásláncokat és az akkumulátoros rendszereket”.

Konkrét tervek a jövőre

Az Aston Martin közölte, hogy 2026-ig minden új modelljének lesz egy villamosított változata, és 2030-ra kínálatának legfontosabb modelljei teljesen elektromosok lesznek. „Mostantól két világszínvonalú beszállítóval rendelkezünk, akik támogatják az elektrifikációs stratégiánkat” - mondta Lawrence Stroll, az Aston Martin ügyvezető elnöke és fő részvényese egy nyilatkozatban.

A múlt hónapban a Geely befektetett az Aston Martinba, ami Stroll szerint hozzáférést biztosít a brit luxusautó-gyártónak a kínai autógyártó technológiáihoz és alkatrészeinek felhasználásához.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink