Gyártók Partnerekkel fejleszt klímasemleges autót a Polestar

Partnerekkel fejleszt klímasemleges autót a Polestar

autopro.hu/V.M. | 2022.02.28 08:18

Partnerekkel fejleszt klímasemleges autót a Polestar

A kép csak illusztráció | Fotó: Polestar

Az elektromos autókat gyártó svéd Polestar több autóipari beszállítóval is egyetértési megállapodást írt alá egy valóban klímasemleges autó következő évtized elejéig történő kifejlesztéséről.

Hirdetés

A klímasemleges autó megalkotását célul tűző Polestar 0 projekthez való csatlakozási szándékukat az SSAB acélgyártó, az alumínium részegységeket készítő Hydro, a ZF, az elektronikai komponenseket készítő ZKW és az Autoliv fejezték ki eddig. Mivel a vállalatok eltérő profillal rendelkeznek, mindegyikük az autógyártás ellátási láncának más-más szakaszát célozhatja meg.

A svéd SSAB fosszilis energiahordozók nélkül előállított acélt fog szállítani a Polestarnak, lehetővé téve annak, hogy kiváltsa a nagyobb karbonlábnyommal rendelkező normál acélt. A norvég Hydro a karbonmentes alumínium területén fog együttműködni a Polestarral, míg a ZF azt fogja megvizsgálni, hogy a saját elektronikai fejlesztései hogyan járulhatnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Az Autoliv biztonsági fejlesztések kibocsátásmentes gyártásában fog együttműködni a Polestarral, míg a ZKW klímasemleges elektronikai vezérlőrendszereket fog tervezni.

A Polestar további vállalatok, kutatók és egyetemek jelentkezését is várja a 2021-ben bejelentett Polestar 0 projektje sikerre viteléhez. A projekt célja egy kizárólag klímasemleges módszerekkel előállított autó kifejlesztése 2030-ig.

Az egész társadalom jól jár

Érdekesség, hogy a várakozások szerint a projekt eredményeként megszülető innovációkat nem csak az autóiparban hasznosíthatják majd. „A megoldások, amiket kifejlesztünk nem csak a teljes autóipar számára lesznek hasznosak, de a gyártás és a társadalom dekarbonizációját is segíteni fogják” – fogalmazott Hans Pehrson, a Polestar 0 projekt vezetője. „Akárhova is nézünk, olyan anyagokat láthatunk, mint az acél, alumínium, elektronikák és gumi. Képzeljük el, hogy mindezek előállítását klímasemlegessé tehetjük. Együtt elérhetjük a látszólag lehetetlent.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink