Gyártók Összehúzzák a nadrágszíjat: a Fiatnál is csökkentik a fizetéseket

Összehúzzák a nadrágszíjat: a Fiatnál is csökkentik a fizetéseket

autopro.hu/Sz.N. | 2020.03.31 14:21

Összehúzzák a nadrágszíjat: a Fiatnál is csökkentik a fizetéseket

Fotó: Pexels

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) minden munkavállalójának, köztük a top vezetőinek is csökkenti bérét, hogy közösen hozzanak áldozatot a vállalat fennmaradása érdekében. A csoport a koronavírus-járvány miatt döntött így, mivel kénytelen volt európai és észak-amerikai gyárainak termelését leállítani.

Hirdetés

Mike Manley vezérigazgató egy vállalati bejelentette, hogy április 1-től három hónapig csupán fizetése 50 százalékát fogja felvenni, míg John Elkann elnök és az FCA igazgatótanácsának további vezetői lemondanak a 2020-as évre fennmaradó juttatásaikról. Az FCA elmondta, arra kérik fizetett alkalmazottaikat, hogy ideiglenesen mondjanak le fizetésük 20 százalékáról.

„Mindegyikünk felelőssége a vállalatunk pénzügyi egészségének megőrzése. Mindez természetesen velem és az FCA vezetőgárdájával kezdődik” – írta Manley.

A feljegyzés szerint az autógyártó ügyvezetői tanácsának tagjai szintén 30 százalékkal kevesebb fizetést fognak kapni.

A GM hasonló döntést hozott

Nem az FCA az egyetlen gyártó, melynél fizetéscsökkentést jelentettek be. A GM szintén 20 százalékos ideiglenes csökkentésről adott hírt, azonban a Fiattal szemben közölte azt is, hogy a munkavállalók bérkiesését 2021 márciusáig mindenképp kompenzálják. A General Motors bizonytalan ideig zárva tartja üzemeit, a fizetések csökkentése mellett számos jövőbeli modell gyártását célzó programot is felfüggesztett, hogy így további összeget takarítsanak meg.

A GM vezérigazgatója egy belső videó üzenetben hozta a munkavállalók tudtára, hogy „jelentős megszorító intézkedésekre” volt szükség, hogy megőrizzék a vállalat hosszútávú fenntarthatóságát.

A Ford szintén növelni szeretné megtakarításait, az amerikai gyártónál ideiglenesen a vezetők fizetéseit vágták meg – számolt be a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink