Gyártók Összefog a BMW, a Mercedes, a Honda, a Hyundai és a Toyota

Összefog a BMW, a Mercedes, a Honda, a Hyundai és a Toyota

Panker Gergő | 2014.04.24 13:02

Összefog a BMW, a Mercedes, a Honda, a Hyundai és a Toyota

A HyFive project részeként öt autógyártó, a BMW, a Daimler, a Honda, a Hyundai és a Toyota megegyezett, hogy összesen 110 hidrogén üzemanyagcellás járművet állít üzembe Európa szerte azzal a céllal, hogy újabb hidrogén-töltőálllomás pontokat hozzanak létre a kontinensen.

Hirdetés

A HyFive projektben részt vesznek vezető autógyártók, üzemanyagcellás rendszerek beszállítói, London polgármesteri hivatala, valamint energia tanácsadó szervezetek a világ minden részéről. A HyFive a Hydrogen For Innovative Vehicles kifejezés rövidítése.

A HyFive projekt célja a hidrogén infrastruktúra bővítése

Az első európai helyszínek között szerepel Bolzano, Koppenhága, Innsbruck, London, München és Stuttgart. Ezen felül jelenleg további helyszíneket keresnek három töltáállomás számára Londonban, valamint egy-egy helyszínt a Dániában található Aarhaus-ban és Odense-ben. Az állomások várhatóan 2015-ben kezdenek üzemelni, és a várakozások szerint addigra az együttműködésben résztvevő gyártók közül néhányan már piacra is dobják Európában hidrogén üzemanyagcellás modelljeiket – olvasható a hybridcars.com autós hírportálon.

A 31 millió fontos (közel 12 milliárd forint) projektet a londoni polgármesteri hivatal felügyeli. Az együttműködésben részt vesz a BMW, a Daimler, a Honda, a Hyundai, a Toyota, valamint a hidrogén üzemanyagokat előállító és értékesítő Air Products, Copenhagen Hydrogen Network, ITM Power, Linde és OMV is. A további résztvevők között szerepel az Element Energy, a PE International, az Innovatív Technológia Intézet (Institute for Innovative Technology), illetve az Európai Üzemanyagcella és Hidrogén Közös Vállalkozás (European Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking) – írja a hybridcars.com.

A kezdeményezéshez öt autógyártó is csatlakozott

A HyFive szerint a projektben résztvevő gyártók jelenleg is dolgoznak a hidrogén üzemanyagcellás autók fejlesztésén és bemutatásán. Az üzemanyagcellás autók terjedése egyre valószínűbbnek tűnik, ahogy a technológia gyártási költségei csökkennek és a hidrogénnel hajtott járművek egyre elérhetőbbé válnak. Az új technológia támogatói kiemelik a hidrogénnel hajtott járművek gyors töltési idejét, valamint az akár 600 kilométeres hatótávolságot. Fontos megemlíteni továbbá, hogy az üzemanyagcellák mérete növelhető, így a technológia nagyobb járművekben, például buszokban és nyerges vontatókban is alkalmazható.

– Ahhoz, hogy eladhassuk a technológiát, meg kell mutatnunk a londoniaknak, hogy nem egy légből kapott dologról van szó – mondta Boris Johnson, London polgármestere. – Az új járművek és töltőállomások segítségével demonstráljuk, hogy a hidrogén egy életképes alternatíva, illetve hogy London élen jár a innováció terjesztésében – tette hozzá Boris Johnson.

A projekt részeként a hidrogén infrastruktúrát számos országban kiépítik. Töltőállomásokat építenek Dániában, Svédországban, Németországban, Ausztriábban, Olaszországban, valamint Londonban. A HyFive szerint az új technológia egyik előnye, hogy az állomások nemzetközileg elfogadott szabványok alapján készülnek mind az üzemanyagot, mind pedig a töltési folyamatot illetően. A projekt résztvevői egyetértenek abban, hogy a kezdeti beruházáson belül létrehozott állomások kulcsfontosságú szerepet játszanak a technológiával kapcsolatos kutatási ismeretek bővítéséhez, amellyel demonstrálhatják majd a hidrogén üzemanyagcellás járművek létjogosultságát – írja a hybridcars.com.

Kiemelt Partnereink