Gyártók Óriási összeget fektet lítiumba a Stellantis

Óriási összeget fektet lítiumba a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2023.08.18 09:17

Óriási összeget fektet lítiumba a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis bejelentése szerint a vállalat több mint 100 millió dollárt (több mint 35 milliárd forintot) fektet be a kaliforniai Controlled Thermal Resources-ba, mely vállalat a lítium iránti kereslet növekedését a közvetlen lítiumkivonás (DLE) szektorával igyekszik kielégíteni.

Hirdetés

A Stellantis augusztus 17-én bejelentett beruházása válaszként is értelmezhető arra az aggodalomra, hogy a lítium és más anyagok kínálata elmaradhat az erős keresleti előrejelzésektől.

A közvetlen lítium kivonás, vagyis a DLE-technológiái eltérőek, de mindegyik megoldás célja a lítium mechanikus kiszűrése a sólerakódásokból. Ezzel az eljárással elkerülhető a külszíni bányák vagy a nagy párologtató tavak használata - ez a két leggyakoribb, de környezeti kihívást jelentő módszer az akkumulátorokhoz használt fém kinyerésére.

A Stellantis, amely tervei szerint globális szinten 2030-ra ötven százalékban elektromos autókat fog kínálni, beleegyezett abba is, hogy a Controlled Thermal-tól vásárolt lítium mennyiségének közel háromszorosára emelkedjen, így a korábbi megrendelés 2027-től legalább tíz éven keresztül évi 65 ezer tonnára emelkedik.

A Controlled Thermal több mint egymilliárd dollárt tervez költeni a lítium elkülönítésére a kaliforniai Salton-tenger alatt kinyert szuperforró geotermikus sóoldattól, miután gőzt ereszt ki ezekről a sóoldatokról. Ez a megújuló energia várhatóan csökkenti a lítiumgyártás során kibocsátott szén mennyiségét.

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares a Controlled Thermal partnerséget „fontos lépésnek” nevezte a Stellantis ügyfelei és bolygó iránti törődése terén, miközben a tiszta, biztonságos és megfizethető mobilitás érdekében dolgozik.

Egyik társaság sem hozta nyilvánosságra az üzlet anyagi részleteit – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink