Gyártók Óriási fejlesztések jönnek a Tesla berlini gyárában

Óriási fejlesztések jönnek a Tesla berlini gyárában

autopro.hu/V.M. | 2023.07.20 12:23

Óriási fejlesztések jönnek a Tesla berlini gyárában

Fotó: Twitter/ElonMusk

A brandenburgi környezetvédelmi minisztérium által közzétett dokumentumok szerint a Tesla jelentős fejlesztéseket fog eszközölni a helyi gyárában. Ezek fő célja, hogy megkétszerezzék, mind a járművek, mind az akkumulátorcellák termelési kapacitását.

Hirdetés

A tervek szerint a Tesla évi egymillió elektromos autó legyártására tenné képessé a mintegy 11 ezer embernek megélhetést nyújtó grünheidei üzemét, ahol jelenleg úgy heti 5000 autót szerelnek össze. A bővítéssel az üzem kapacitása meghaladná a Volkswagen wolfsburgi egységének kapacitását.

Az autógyártással egyetemben a helyi akkumulátorgyártást is bővítené Elon Musk cége. Az akkumulátorcellák gyártási kapacitását évi 100 gigawattórára növelnék a mostani 50-ről. A hivatalos dokumentumok szerint a cellákat járművekben és stacionárius energiatárolókban világszerte való alkalmazásra fogják készíteni.

A cellagyártáson kívül azonban a Tesla az akkumulátorgyártás más területein is beruházásra készül egyetlen európai gyárában. Megfelelő műszaki hátteret építenek ki a cellák teszteléséhez, az anyagkeverékek előállításához, illetve „az anódok és katódok készítéséhez szükséges minden más folyamathoz és komponenshez.”

A Tesla korábban az elektródák németországi előállítását a kedvező amerikai támogatási lehetőségek miatt halasztotta el. Az inflációcsökkentési törvény arra ösztönözte a vállalatot, hogy az akkumulátorgyártási tevékenységeket inkább az Egyesült Államokban fejlessze.

Ismét előtérben a munkakörülmények

A most ismertetett beruházások kapcsán ismét figyelmet kapott a munkakörülmények kérdése. A legnagyobb német szakszervezet újabb dolgozók felvételére szólította a Teslát, melynek német munkatársai korábban túlterheltségre panaszkodtak.

A Reuters beszámolója szerint a három fázisban megvalósuló fejlesztések első szakasza 2024 első felének végére valósul meg. Ekkor sor fog kerülni a vízkezelési rendszer fejlesztésére és egy új anyagraktár építésére is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink