Gyártók Olcsóbban gyártaná e-furgonjait a Mercedes

Olcsóbban gyártaná e-furgonjait a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2023.05.17 11:21

Olcsóbban gyártaná e-furgonjait a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz Vans egy új padlólemezt fejleszt elektromos kishaszonjárművei számára, mely segítségével az évtized közepére ötödével csökkentheti a fix költségeket.

Hirdetés

Stratégiai terveinek ismertetésekor a kishaszonjárművekre szakosodott divízió egy „innovatív, moduláris és skálázható elektromos architektúraként” írta le az új VAN.EA platformot, mely minden jövőben érkező közepes és nagy furgon alapjául fog szolgálni.

Az új platform segíteni fogja a modellkínálatának elektrifikálásán dolgozó divíziót abban, hogy növelje villanyhajtású járművei eladásait.

A mostani célok szerint a 2026-ra a Mercedes-Benz Vans értékesítéseinek 20 százalékát fogják elektromos furgonok kitenni, 2030-ban ugyanez az arány már 50 százalék lesz. A divíziónál továbbá úgy számolnak, hogy az új évtized elejére kettő számjegyű haszonkulccsal forgalmazhatják az emissziómentes modelleket.

Nő a kereslet, fejlődik a kínálat

A zéró emissziós hajtással rendelkező furgonok iránti kereslet növekedésnek indult, és az elkövetkező néhány évben szakértők szerint felül fogja múlni a kínálatot, melynek bővítésén már javában dolgoznak az autógyártók.

Közleményében a Mercedes az Egyesült Államokat olyan piacként írta le, ami jelentős növekedési potenciált tartogat a nagy méretű prémium áruszállítók szegmensében, míg Kínát a luxus kisbuszok jelentős felvevőpiacának tekinti – olvasható a Reuters beszámolójában.

A Mercedes-Benzhez hasonlóan más OEM-ek is befektetnek a kibocsátásmentes furgonok fejlesztésébe, nem csupán az akkumulátoros, de a hidrogén üzemanyagcellás hajtásokra is fókuszálva. A Ford például nemrég jelentette be, hogy három éven át fog üzemanyagcellássá átalakított furgonokat tesztelni egy új projekt keretében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink