Gyártók Odavág a Mercedes bevételeinek a chiphiány

Odavág a Mercedes bevételeinek a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.09.03 15:20

Odavág a Mercedes bevételeinek a chiphiány

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz előreláthatóan a második negyedévitől jóval elmaradó bevételt fog elérni a mostani, harmadik negyedévben a globális chiphiány következtében – közölte a Daimler vezérigazgatója, Ola Källenius.

Hirdetés

„A félvezetőgyártók malajziai és máshol lévő üzemeinek leállásával a kihívás még nagyobbá vált, ezért a harmadik negyedévi árbevételünk valószínűleg észrevehetően a második negyedévi alatt lesz” – fogalmazott Källenius az Automobilwoche lapnak adott interjú során.

A Daimler jelentős nyereséggel és bevételnövekedéssel zárta az április-júniusi időszakot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a chiphiány vissza fogja vetni értékesítését az év második felében.

Källenius, legutóbbi megszólalásakor azt nem fejtette ki, hogy a chipek beszerzésében felmerült nehézségek szeptemberben hogyan fogják befolyásolni a termelést. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az augusztus 30-i héten nem folyt termelés a Mercedes kecskeméti üzemében, amit már többedszerre állítottak le az alkatrészhiány miatt. Nem sokkal korábban a vállalat több németországi egységében is leállást rendeltek el.

Ahogy azt a legutóbbi példák is mutatják, bár a chipkrízis más gyártókhoz hasonlóan a Daimlert is termelése visszafogására kényszeríti, Källenius úgy véli, hogy a vállalat a hiány elején felkészültebb volt a sokkhatásokra, mint a világjárvány előestéjén. „Sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá alakítottuk vállalatunkat” – idézi az általa mondottakat a Reuters.

A cégvezető nem bocsátkozott jóslatokba a chiphiány végét illetően, rámutatva, hogy az ellátási problémák felmerülését nem lehet előre látni. A Daimler második negyedévi jelentése szerint a chiphiány 2022-ben is éreztetni fogja hatását.

Kiemelt Partnereink