Gyártók Növekedést vár az idei évtől a Porsche

Növekedést vár az idei évtől a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2022.07.19 11:21

Növekedést vár az idei évtől a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Volkswagen Csoporthoz tartozó Porsche pozitív várakozásokkal lépett a második fél évbe. Az elmúlt hónapok csökkenő eladásai ellenére arra számít, hogy a tavalyi 33,1 milliárd eurónál jóval több, 38-39 milliárd euró árbevételre fog szert tenni az egész idei évben.

Hirdetés

Az előrejelzésben szereplő összeg éves összevetésben 14,8-17,8 százalékos növekedésnek felel meg, habár az első hat hónapban a Porsche globális eladásai 5 százalékos esést mutattak.

A német sportautó-gyártó azonban nem csak a bevételek növekedésére, hanem a nyereségesség javulására is számít. Hosszabb távon a cél az árbevétel arányos jövedelmezőség 20 százalékra, idén pedig 17-18 százalékra növelése a 2021-es 16 százalékról.

Az értékesített járművek számának első fél éves csökkenéséhez jelentősen hozzájárultak a koronavírus-járvány miatti kínai lezárások, melyek hatására az ázsiai országban 16 százalékkal estek az eladások. Mindazonáltal a Porsche pénzügyi vezetője, Lutz Meschke arra számít, hogy a július-decemberi időszakban javulni fog a helyzet Kínában.

Úton a tőzsdére lépés felé

Az első fél évi eredmények ismertetésén Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója a vállalat közelgő tőzsdére viteléről is beszélt. A Reuters beszámolója szerint elmondta, néhány héten belül új részletekkel szolgálhatnak a VW Csoporttal készülő, tőzsdei bevezetésről szóló megállapodásról.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, még februárban derült ki, hogy a negyedik negyedévben értékesítésre bocsátják a Porsche részvényeinek egy részét, miközben továbbra is a VW fog maradni a fő részvényes.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink