Gyártók Még az idén tőzsdére megy a Porsche

Még az idén tőzsdére megy a Porsche

MTI | 2022.03.01 08:22

Még az idén tőzsdére megy a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A negyedik negyedévben befejeződhet a sportkocsikat gyártó Porsche AG részvényeinek tőzsdei bevezetése a tulajdonos Volkswagen Csoport pénzügyi igazgatója szerint. A Porsche hozza az egyik legtöbb nyereséget a konszern számára.

Hirdetés

Arno Antlitz elmondta, hogy a konszern egyik legnagyobb nyereséget hozó érdekeltsége elsőbbségi részvényeinek egy része a folyamatban lévő vizsgálatok eredményétől függően a negyedik negyedévben tőzsdei jegyzésre kerülhet. Hozzátette, hogy a konszern akkumulátorgyártó üzletága részvényeinek a tőzsdei bevezetésére is sor kerülhet.

A luxusautókat gyártó, stuttgarti székhelyű Porsche AG a Volkswagen Csoport egyik legnagyobb nyereségtermelője. A tervek szerint a Porsche alaptőkéjét törzsrészvényekre és elsőbbségi részvényekre osztják fel. Az elsőbbségi részvények legfeljebb egynegyedét hoznák tőzsdei forgalomba, vagyis az összes részvény legfeljebb 12,5 százalékát.

A Volkswagen marad a Porsche főrészvényese

A Volkswagen Csoport 53 százalékos szavazati joggal rendelkező főrészvényese, a Porsche SE holdingtársaság, 25 százalékot plusz egy részvényt kapna a Porsche AG autógyár részvényeiből. A holding fogja össze egy pakettbe a Volkswagen konszern a Porsche és a Piëch családok birtokában lévő részvényeit. A Porsche AG főrészvényese a vázolt elosztási struktúrában a Volkswagen AG marad.

A Porsche tőzsdei bevezetése mellett a Volkswagen konszern foglalkozik az elektromos autókhoz akkumulátorokat gyártó részlegének a tőzsdei bevezetésének a lehetőségével is. Az üzletágnak az elkövetkező években milliárdos fejlesztési és kapacitásbővítő beruházásokra lesz szüksége.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink