Gyártók Nincs akadály a Seegrid fejlődése előtt

Nincs akadály a Seegrid fejlődése előtt

autopro.hu/H.J. | 2021.02.04 13:23

Nincs akadály a Seegrid fejlődése előtt

Fotó: Facebook/seegridcorp

Összpontosítva maradni – ez áll a Seegrid filozófiájának középpontjában. A vállalat az elmúlt néhány évben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül – a bevételek folyamatosan növekednek, az alkalmazotti létszám gyarapodik, a gyártó által kínált termékek skálája pedig egyre szélesebb. Még a koronavírus okozta válság sem gördített akadályt a cég menetelése előtt.

Hirdetés

A koronavírus okozta válság – a leállások, az online vásárlások számának óriási ugrása, valamint az ellátási lánc összeomlása – jelentős változásokat hozott a gyártásban is. Az anyagmozgatást végző robotokat fejlesztő vállalatok megrendelései ugrásszerűen megnőttek, nem volt ez másképp a pittsburgh-i székhelyű, önvezető ipari járműveket gyártó céggel, a Seegriddel sem. A vállalat 2020-ban szinte megduplázta bevételeit, több mint száz új munkavállalót vett fel, emellett felvásárolta a Box Robotics startupot is, hogy bővítse 3D Lidar adatelemző képességeit.

Rock egy, az IndustryWeek számára adott interjúban elmondta, hogy vállalata agresszív növekedési pályán van – a kereslet évről évre folyamatosan növekszik, még a koronavírus sem állította meg.

Sikeres vállalati működés

A Seegrid már a koronavírus okozta válság előtt is növekvő pályán volt – 2019-ben például szintén megduplázta az egy évvel korábban elért bevételeit. A cég jelenlegi vezetőjét, Jim Rockot, 2014-ben nevezték ki vezérigazgatóvá. A szakember az üzleti stratégiájában a nagyobb ügyfeleket helyezte előtérbe, emellett nagy hangsúlyt fektetett a technológiát jól ismerő értékesítési-szakemberek bevonására, a mérnöki csoport bővítésére, valamint egy ügyfélközpontú csapat felépítésére – amelynek köszönhetően a vállalat szorosan együttműködik az ügyfelekkel a képzés, az optimalizálás és az akadályok leküzdése érdekében.

Felkészültek a válságra

Az igazgató elmondta, hogy már a járvány előtt is a kereslet jelentős növekedésére számítottak, ezért növelték a gyártási kapacitást és az ellátási képességüket. A vállalat nemcsak robotokat tervez, hanem gyárt, szállít, telepít és fejleszt is, így átfogóan kell kezelniük a működést – folyamatosan figyelemmel kell kísérni mind az alkalmazottakat, mind a gyártási folyamatokat, mind a készleteket. 2020 tavasza a készenléti tervezés időszaka volt, de a cég a kormányzati segítségnek és az ügyfeleknek köszönhetően tovább folytathatta a tevékenységét – még ha részben hibrid módon is.

Színes piaci jelenlét

A vállalat többféle módon is piacra lép. Rock elmondta, hogy számos beszállítóval dolgoznak együtt. Az alapkomponenseket leginkább két nagy gyártó – a Toyota és a Mitsubishi szállítják. Ezenkívül több kisebb vállalat és leányvállalat dolgozik együtt a Seegriddel. A vállalat egyrészt közvetlenül is jelen van a piacon termékeivel. Emellett néhány partnervállalat megveszi a cég termékeit, majd pedig viszonteladják a technológiát a saját ügyfeleiknek – ezt teszi a Raymond Corp. is, amely a Toyota egyik divíziója –, egyfajta stratégiai partnerséget kialakítva a cégek között.

Befolyásolja a home office az innovációt?

Az igazgató elmondta, hogy az alkalmazottak többsége nem tartózkodhat a gyártási helyszínen, így ők is otthoni munkavégzésre kényszerültek. Ennek ellenére a vállalatot nem érintette rosszul a távollét, sőt – Rock szerint kevesebb az ingázás, kevesebb a spontán megszakítás, így háromszor produktívabbnak érzi cégét a digitális munkakultúra strukturáltabb jellegével. Emellett a vállalat külön szakmai csoportot állított össze az új típusú munkavégzés minden előnyének kiaknázása, és a negatív hatások kiküszöbölése céljából.

Rock hozzátette, hogy a digitális platformon keresztül képesek folyamatosan működtetni a robotokat, kapcsolatot tartani az ügyfelekkel, és együtt dolgozni az alkalmazottakkal. Van néhány hátránya ennek a munkavégzésnek is – de legyen szó termelékenységi kérdésekről, vagy kommunikációs kihívásokról, igyekeznek mindent rugalmasan kezelni és együttműködni. A vállalat sikeres helyzetmegoldó képességét pedig mi sem szemlélteti jobban, minthogy mind a pénzügyi, mind a növekedési és vevői sikermutatók alapján rendkívül produktív évet zárt a Seegrid.

Dióhéjban az ipari automatizálás és a vállalat jövőjéről

A vállalat vezetője szerint a robotika ugrásszerű fejlődésnek indult, a szektor pedig jelentős változások előtt áll. A robotok egyre gyorsabbak és olcsóbbak, a szenzorok egyre pontosabbak és megfizethetőbbek, az algoritmusok pedig egyre kifinomultabbak lesznek – így az ügyfelek igénye is valószínűsíthetően növekszik majd. A következő néhány évben folyamatosan emelkedik majd a robotikai termékek száma a piacon.

A Seegrid – követve a megjelenő trendeket – szintén a technológia fejlesztésén és a költségek lefaragásán dolgozik. A cég törekszik a független, végpontok közötti automatizált rendszerek kiépítésére, a fejlődéshez pedig nagymértékben hozzájárulnak a vállalat újabb és újabb partnerségei és bővítései. A következő időszakban az autonóm robotok mellett az új termékek piacra dobására, valamint a hardverek és szoftverek fejlesztésére is koncentrál a vállalat – melynek termékstratégiájában a flottakezelés, az elemzés és a menedzsment is kiemelt helyet foglal el.

Kiemelt Partnereink