Gyártók Nem viszik el Győrből az Audi A3 limuzin gyártását

Nem viszik el Győrből az Audi A3 limuzin gyártását

autopro.hu | 2013.09.18 13:35

Nem viszik el Győrből az Audi A3 limuzin gyártását

2015-től Brazíliában is megkezdi termelését a német autógyártó – épp azzal a modellel, amelyet pár hónapja kezdtek gyártani Magyarországon. Az Audi Hungaria szerint a döntés nem érinti a győri termelést.

Hirdetés

Szeptember 17-én számolt be róla az Audi, hogy 2015-ben autógyárat nyitnak Brazíliában. – Olyan bázist hozunk létre az elkövetkező években, amely hatékonyan segíti további növekedésünket a dél-amerikai régióban. Az a cél vezérel bennünket, hogy Brazíliában is a prémium kategória élén álljunk – fogalmazott Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke a bejelentéskor.

Győrben készül az A3 limuzin - a leendő brazil gyártás nem érinti a magyar termelést

São José dos Pinhais gyárának kialakítására nagyjából 150 millió eurót fordít a német autógyártó. Az Audi közleménye emlékeztet rá, hogy a mostani döntés beleilleszkedik abba a folyamatos növekedési stratégiába, amelynek jegyében még idén megnyílik a második kínai üzemük Foshanban, 2016-tól pedig Mexikóban is beindul a termelés.

Az autógyártó a brazil kormányzat tagjaival is egyeztetett a gyártás közelgő beindításáról - Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke és Dilma Rousseff, Brazília államfője

Ami azonban magyar szempontból a leglényegesebb részlet: az új brazil üzem tevékenysége az A3 Sedan gyártásával veszi majd kezdetét, néhány hónappal később már Q3 modelleket is készítenek majd itt – az A3 alkatrészeinek nagy részét ráadásul helyi beszállítóktól tervezi beszerezni az Audi. Ez pedig összességében felveti a kérdést, hogy vajon újabb helyszínen is gyártják-e majd a 2013 júniusa óta Győrben készülő limuzint, vagy Dél-Amerika meghódításával együtt néhány éven belül áthelyezik Magyarországról a modell gyártását.

A témában megkerestük az Audi Hungaria vállalati kommunikációs vezetőjét. Czechmeister Mónika érdeklődésünkre elmondta: a döntés nem befolyásolja a magyarországi termelést, ezzel a lépéssel az Audi elsősorban a tengerentúli piacok kiszolgálását szeretné erősíteni. Megtuduk, e cél elérése kapcsán vámpolitikai okok is közrejátszottak abban, hogy az A3 limuzint helyben, Brazíliában gyártsák. A kedvezőbb feltételek hozzájárulhatnak, hogy Dél-Amerikában is kategóriája vezető márkájává váljon az Audi.

A hír tehát több szempontból is örömteli. Egyrészt tovább fejlődik, bővül a járműipar, új beszállítók kapnak lehetőséget az Audi-val való együttműködésre a világban, ugyanakkor ez a lépés nem befolyásolja a győri termelést.

Nem megy el Magyarországról az A3 limuzin gyártása

Kiemelt Partnereink