Gyártók Nem verte át befektetőit Musk

Nem verte át befektetőit Musk

autopro.hu/V.M. | 2022.02.07 08:21

Nem verte át befektetőit Musk

Fotó: Tesla

Elon Musk azt állítja, hogy azon 2018-as Twitter-bejegyzése, melyben a Tesla közelgő magán kézbe helyezéséről írt, helytálló információkat tartalmazott, és azok, akik szerint félrevezette befektetőit, tévednek.

Hirdetés

Musk, a Tesla vezérigazgatója még 2018 augusztusának elején írta meg a Twitteren, hogy az elektromosautó-gyártó tőzsdei kivezetésére, és magán kézbe helyezésére készül.

A dollármilliárdos vállalatvezető ügyvédje, Alex Spiro nemrég új bírósági dokumentumokat nyújtott be, amikben azt írja, hogy a szaúdi szuverén vagyonalappal ténylegesen megegyeztek a részvények kivásárlásáról. „Mr Musk részvényenként 420 dollárért tervezte kivezetni a Teslát. A források rendelkezésre álltak, és megvolt a befektetői támogatás” – áll a dokumentumokban.

A 2018-as bejegyzés megdobta a részvények árfolyamát, valamint ahhoz vezetett, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet perbe fogta Muskot, azzal vádolva őt, hogy valójában nem folytatott tárgyalásokat a kivezetésről, amihez a befektetők támogatását sem kérte. A felügyelet végül 40 millió dollár büntetés kifizetéséről és a Tesla élére egy új elnök kinevezéséről állapodott meg Muskkal.

Nem nyertek elégtételt a befektetők

A befektetők egy csoportja azonban csoportos perkeresetet nyújtott be a Musk tweetjei által kiváltott árfolyam-ingadozások miatt, amik szerintük több milliárd dollár veszteséget okoztak számukra. Az ügyet május 31-én fogják tárgyalni San Franciscóban, még azelőtt azonban a felperesek azt várják a bíróságtól, hogy mondja ki, a bejegyzések hamis állításokat tartalmaztak.

A Tesla papírjainak árfolyama 13 százalékkal nőtt Musk kivezetésről szóló Twitter-bejegyzését követően, ezzel veszteséget okozva az árfolyam esésére játszó befektetőknek. Azok pedig, akik a bejegyzés után vásároltak Tesla-részvényeket, akkor vesztettek pénzt, mikor az árfolyam esésbe fordult a kivezetés kétségessé válásának hatására.

Musk végül pár héttel a kivezetésről szóló bejegyzése után írta meg, hogy a tőzsdén marad a Tesla – írja a Detroit News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink