Gyártók Nem vehetne akárki autonóm Škodát

Nem vehetne akárki autonóm Škodát

autopro.hu/P.B. | 2022.10.26 06:21

Nem vehetne akárki autonóm Škodát

Fotó: Skoda Storyboard

A Škoda szeretné kiegészíteni hagyományos személyautó-kínálatát olyan autonóm vezetésre képes járműparkkal, amelyet előfizetéses áron kínálnak majd, jellemzően kocsimegosztók vagy autóbérlők számára – vagyis magánszemélyek vásárolni nem tudnak majd az autóból.

Hirdetés

A cseh OEM autói a Volkswagen Csoport anyavállalat által létrehozott új, igény szerinti funkciós modellkínálathoz fog tartozni – mondta Klaus Zellmer vezérigazgató az Autocarnak, hozzátéve, hogy óriási üzleti potenciál rejlik a területben.

Mivel tisztán elektromos, és minimum részben autonóm járművekről van szó, ezeket az autókat nem valószínű, hogy egyedi eladásra forgalmazni fogják, mivel túlságosan távol állnak a Škoda jelenlegi autóinak árszintjétől.

Ehelyett a Europcar márkanév alatt üzemeltetett flotta részei lesznek az új modell példányai, de nagy valószínűséggel nem kizárólagosan. A flotta autóit néhány órás használatra autómegosztáshoz és fuvarmegosztásra, emellett havi előfizetéses formában fogják kínálni várhatóan.

Nem a Škoda kezdi az üzleti modellt

Az első önvezető autó - amely a VW Csoport tervei szerint 2025-ben jelenik meg Európában -, egy Volkswagen ID. Buzz lesz. Zellmer azonban nem árulta el, hogy mikor csatlakoznak a flottához a Škoda modellek.

Az autógyártók a fuvarmegosztást potenciálisan nyereséges üzleti területnek tekintik. A közelmúltban jelentett be egy hasonló, Mobilize nevű programot a Renault Csoport, és várhatóan 2030-ra a teljes forgalmának körülbelül 30 százalékáért felel majd az új terület. A program egy- és kétüléses elektromos autók városi bérlését, valamint töltést kínál majd.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink