Gyártók Nem tudja befejezni autóit a Porsche

Nem tudja befejezni autóit a Porsche

autopro.hu/P.B. | 2022.08.16 07:23

Nem tudja befejezni autóit a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Volkswagen Csoporthoz tartozó sportautó-gyártó, a Porsche komoly problémákkal küzd a gyártásban: százával parkolnak autóik a gyárban egy-egy alkatrészre várva, emiatt nem tudják időben kiszállítani az autókat.

Hirdetés

Ismét komoly problémákkal küzd az ellátási lánc törékenysége miatt a Porsche, emiatt több száz autót tárolnak a lipcsei gyárban, amik az összeszerelés befejezésére várnak. Az autók fényszórói hiányoznak.

„Lipcsében néhány száz jármű áll a gyár területén, mert szűk keresztmetszetekkel küzdünk a mátrix fényszórók esetében” – mondta Albrecht Reimold, a Porsche gyártási vezetője, az Automobilwoche megkeresésére.

Lipcsében gyártják a két Panamera és Macan modellt. A Porsche most minden igyekezetével azon van, hogy a fényszórók utólagos telepítését gyorsan elvégezzék, és a vásárlóknak ne kelljen túl sokat várniuk az autóikra.

Még kezelhető a helyzet

A Porsche gyártási vezetője szerint a helyzet nagyon megerőltető, de még kezelhető. Ami viszont nehezíti a dolgot, hogy nem látható előre, hogy az oroszországi gázszállítás leállítása milyen hatással lesz az iparágra. Ahogyan az autopro.hu beszámolt róla, elsősorban a fémiparban okozhat komoly gondot, ha nem lesz elég gáz.

„A nagy autógyártók nem erőltetik meg magukat azért, hogy energiát takarítsanak meg, vagy más forrásból szerezzék be azt, mert a lánc mindig a leggyengébb láncszemnél szakad el. Egyes területek különösen függenek a gáztól, ilyen például az üveggyártás” - mondja Reimold.

Sorozatos leállások

Az elmúlt hónapokban az autógyártóknak többször is meg kellett szakítaniuk a termelést, vagy akár teljesen le is kellett állítaniuk azt az alkatrészek hiánya miatt. A Porsche 2022 első felében 145.860 járművet adott át ügyfeleinek, ami ötszázalékos csökkenésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest, miközben kereslet lenne több autóra is.

A chiphiány mellett egyelőre a kínai koronavírus-zárások okozzák a legnagyobb gondot, de az aszály sem könnyíti meg a gyártók helyzetét – főleg nem Németországban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink