Gyártók Nem találták bűnösnek a Teslát és vezérét

Nem találták bűnösnek a Teslát és vezérét

autopro.hu/V.M. | 2023.02.06 11:23

Nem találták bűnösnek a Teslát és vezérét

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban sem a Teslát, sem vezérigazgatóját, Elon Muskot nem találta bűnösnek a bíróság, amiért a dollármilliárdos 2018-ban befektetőit félrevezetve azt írta közösségi oldalán, hogy rendelkezésre állnak a források az autógyártó magánkézbe helyezésére, azáltal tőzsdei kivezetésére.

Hirdetés

A Tesla befektetői azt állítva indítottak pert, hogy Musk Twitter-posztjai miatt több milliárd dollár kár érte őket.

Az esküdtszék két óra vita után hozta meg döntését, mely szerint Musk nem bűnös. Az ítélethirdetést később Musk úgy kommentálta: „Hála Istennek, az emberi józan ész győzedelmeskedett.”

Musk 2018 augusztus 7-én azt tweetelte, hogy részvényenként 420 dollárért magánkézbe helyezheti a Teslát, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges források már biztosítottak. Ez az összeg 23 százalékkal magasabb volt a gyártó részvényeinek előző napi záróárfolyamánál.

A bejelentés után a Tesla-részvények értéke megugrott, majd 17-e után esésbe váltott, miután kiderült, hogy a Musk által belebegtetett tranzakcióból semmi nem lesz.

Csak téves szóhasználat, nem több

A felperesek szerint Musk hazudott mikor azt írta, a szükséges források rendelkezésre állnak. Az általuk megbízott közgazdász számításai szerint az árfolyamkilengések 12 milliárd dollár veszteséget okoztak számukra.

Musk ügyvédje, Alex Spiro elismerte, hogy Musk tweetjeinek tartalma „technikailag téves” volt, érvelése szerint azonban a befektetők csak azzal foglalkoztak, hogy a Teslát kivezethetik a tőzsdéről, és Musk csupán rosszul választotta meg szavait. „Csak mert egy tweet rossz, attól még nem válik átveréssé” – fogalmazott védőbeszédében.

Musk a bíróságon elmondta, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alap szóban elkötelezte magát a felvásárlás mellett, majd később elhatárolódott a formális ígérettel meg nem erősített ügylettől.

A befektetők ügyvédje közölte, hogy nem elégedettek az ítélettel, és vizsgálják lehetőségeiket – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink