Gyártók Nem okoz gondot a gyártóknak az orosz gáz kiesése

Nem okoz gondot a gyártóknak az orosz gáz kiesése

autopro.hu/P.B. | 2022.04.28 10:20

Nem okoz gondot a gyártóknak az orosz gáz kiesése

Fotó: MTI

Mint ismert, Oroszország április 27-én leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló gázszállítást. Ez főleg Lengyelországot érinti érzékenyen, ugyanakkor az ott működő autógyárak számára eddig nem jelentett gondot.

Hirdetés

A Gazprom orosz energiaipari óriáscég április 27-én közölte, hogy leállította az EU-tagországokba irányuló gázszállítást, amiért nem fizettek rubelben a gázért. Ez a lépés az eddigi legkeményebb válasz orosz részről a nyugati szankciókra.

Az egyébként is magas energiaárak mellett az orosz gáz kiesése komoly gondokat okozhat Európában, különösen Lengyelországban – az ország hazánkhoz hasonlóan az elmúlt két évtizedben az autóipar jelentős központjává vált. Lengyelországban többek között a Volkswagen Csoport és a Fiat üzemeltet gyárakat.

Nem érinti az autógyártókat

A Fiat anyavállalata, a Stellantis már a gázszállítás leállításának napján közölte, hogy a három lengyel gyárát nem érinti az intézkedés, nem kell leállítani a termelést. A világ negyedik legnagyobb autógyártója nem nagy gázfelhasználó, gáztárolói szinte megteltek, a lengyel PGNiG szolgálató ráadásul megnyugtatta vállalati ügyfeleit, hogy szükség szerint továbbra is képesek a gázszállításra.

A Stellantis közleménye szerint a megszokott rendben folytatódik a munka az üzemekben – már amennyire azt a koronavírus-járvány és a chiphiány engedi.

Magyarországon sincs gond

A Mercedes-Benz pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Harald Wilhelm elmondta, hogy a német OEM még nem tapasztalt semmilyen hatást sem a jawori, sem a kecskeméti üzemeiben, ahogyan a német gyárait sem érinti az intézkedés. Ugyanakkor azon dolgozik a vállalat, hogy csökkentse gázigényét.

Míg a cég németországi üzemei megújuló energiaforrásokból fedezik villamosenergia-szükségletüket, részben továbbra is a gáztól függenek, például a gyártócsarnokok fűtése és a festőműhelyek működtetése okán.

A Michelin észak-lengyelországi gyára is rendesen működik, és a társaság tartalékok felhasználásával enyhíti a gázellátási nehézségeket – közölte a cég szóvivője további kommentár nélkül a Reuters hírügynökséggel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink