Gyártók Nem mérne csapást a kínai e-autókra Scholz

Nem mérne csapást a kínai e-autókra Scholz

autopro.hu/V.M. | 2023.09.28 14:17

Nem mérne csapást a kínai e-autókra Scholz

Fotó: Twitter/Olaf Scholz

Olaf Scholz német kancellár egy interjú során kifejtette, hogy egyáltalán nincs meggyőződve a kínai villanyautókra kivetendő EU-s büntetővámok szükségességéről. Korábban a német kormány más tagja is felszólalt a francia kezdeményezés ellen.

Hirdetés

Az Európai Bizottság nemrég jelentette be, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Kínából importált e-autók nem-e élveznek túl nagy állami támogatást a kínai kormány részéről, ezáltal torzítva az európai piacot. A vizsgálat büntetővámok kivetésével végződhet.

A Wirtschaftswoche üzleti hetilapnak nyilatkozva Scholz a vámok szükségességéről elmondta: „Hogy illedelmesen fejezzem ki magam, egyáltalán nem vagyok erről meggyőződve.”

„A gazdasági modellünknek nem szabadna protekcionizmusra támaszkodnia vagy azon alapulnia – sokkal inkább a termékeink vonzerejére kellene” – tette hozzá Scholz a Reuters által idézett interjúban.

Már többször helyt állt a német autóipar

A német kancellár továbbá rámutatott, hogy a mostanihoz hasonló aggályok merültek fel a 80-as, majd a 90-es években is, mikor a japán és a koreai márkák léptek be az európai piacra. „És mindennek ellenére megőriztük pozíciónkat” – mondta.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Volker Wissing német közlekedési miniszter korábban a gazdasági háború veszélye miatt intette óva Európát a büntetővámok kivetésétől. A Kína által protekcionistának tartott uniós vizsgálatot ugyanakkor annak kezdeményezőjeként támogatja Franciaország, ami saját határain belül is fellép a kínai elektromos autók ellen.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink