Gyártók Nem lesz többé bébi Audi

Nem lesz többé bébi Audi

autopro.hu/P.B. | 2021.07.28 08:22

Nem lesz többé bébi Audi

Fotó: Audi Presse

Nem okozott meglepetést szakmai körökben, hogy az Audi megerősítette legkisebb modelljének kivezetését. Az A1 legújabb változata három éve jelent meg, és még egy darabig velünk marad, utódja azonban nem lesz.

Hirdetés

Az Audi legkisebb modellje – a szlengben bébi Audinak nevezett autó -, az A1 karrierjének végéhez közeledik. Az egyre szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási korlátozások miatt a gyártóknak egyszerűen nem éri meg a kisebb árréssel készülő, kicsi modellek készítése – különösen belső égésű motorral nem. Így aztán hiába kicsi a fogyasztása a nagyobb testéreihez képest, és hiába bocsát ki kevesebb károsanyagot, az A1-esnek befellegzett.

Markus Duesmann egy friss nyilatkozatában erősítette meg a szakmai körökben már várt hírt: az Audi nem tervez utódot az A1-esnek.

Természetesen nem kell még aggódnia annak, aki most tervezett volna új Audi A1-est vásárolni, ugyanis a 2018-ban bemutatott verzió még 2026-ig velünk marad.

Kihaló félben a kisautók, de lesznek túlélők

Az Audi A1 mellett a Volkswagen Up, a Peugeot 108 és a többi hasonló modell is a végét járja. Ugyanakkor a Volkswagen még nem döntött a Polo jövőjéről, de mindenképpen biztató lehet a legutóbbi változat magas felszereltsége.

Vannak olyan gyártók, akik elektromos hajtással mentik meg a kisautókat. Ebben a szegmensben az egyik legfontosabb szereplő a Renault Zoe, de a Smart is hamarosan teljesen elektromos hajtásra vált, és a Mini is hasonló lépést tervez – írja az Automobilwoche.

Hiába az alacsony árrés, a kisautók szegmense az egyik legnagyobb - legalábbis Európában, és ennek megfelelően jövedelmező a gyártók számára, így teljesen biztosan nem fognak kihalni az ilyen modellek sem.

Kiemelt Partnereink