Gyártók Nem fog akkumulátorokat gyártani Szegeden a BYD

Nem fog akkumulátorokat gyártani Szegeden a BYD

autopro.hu/P.B. | 2024.02.05 16:22

Nem fog akkumulátorokat gyártani Szegeden a BYD

Fotó: Facebook/bydeurope

Megnyugodhatnak azok, akik attól tartottak, hogy a BYD Szegeden akkumulátorokat is fog gyártani a személyautók mellett. Bár ez egyelőre nem hivatalos közlemény, de a hírek szerint az akkuk Kínából érkeznek majd.

Hirdetés

Nem Magyarországon fogják gyártani azokat az akkumulátorokat, amiket a BYD Szegeden készülő autóiba szerelnek majd be – írja névtelen forrásra hivatkozva a Népszava. A lap információi szerint a magas szállítási költségek ellenére „lefóliázott állapotban, részegységenként” érkeznek majd az az akkumulátorok Szegedre. Az akkurészegységeket helyben illesztik össze, majd rakják be az autókba - vegyipari tevékenység a leendő szegedi üzemben már nem fog történni.

Nem véletlenül döntött így a BYD: az akkumulátorgyártáshoz használt grafit szállítási költsége alig lenne alacsonyabb a részegységenként történő szállításnál, mivel a grafitot mindenképpen Kínából hoznák. Ezért egyszerűen nem éri meg akkugyárat is építeni a szegedi üzem közelében.

A Népszava korábban arról írt, hogy akár Békésben, akár a Bánátban is épülhet akkumulátorgyár, erre azonban nem fog sor kerülni a nevüket titokban tartó források szerint.

Tengeren és vasúton jöhetnek az akkumulátorok

A legvalószínűbb számítások szerint Európáig tengeren érkeznek majd a szegedi autókba kerülő akkumulátorok, Görögországból pedig a jelenleg is épülő vasútvonalon, Belgrádon át juthatnak el Magyarországra.

Mint ismert, a BYD a leendő szegedi üzeme mellett már évek óta jelen van Magyarországon, mégpedig Komáromban, ahol évente néhány száz autóbusz készül különböző európai piacokra – többek között a Volánbusz BYD K9 típusú elektromos buszai is Magyarországon készültek.

Nehéz lesz helyben munkaerőt találni

Bár egyelőre még nem tudni, pontosan mekkora gyárat épít a BYD Szegeden és abban mennyi embert fog foglalkoztatni, az eddig ismereteink szerint több ezres létszámról lesz szó. Ezzel a BYD a megye legnagyobb foglalkoztatója lehet, ugyanakkor ennyi dolgozót azonban Szegeden aligha talál majd a vállalat, a várostól északra pedig a Mercedes-szel kell majd küzdenie a munkavállalókért.

Várhatóan Békésből, illetve Csongrád keleti feléből tud majd dolgozókat csábítani a cég az épülő gyárba, ezt az úthálózat kialakítása is segíteni fogja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink