Gyártók Nem akar gyártani, motorbeszállítót keres a Volvo

Nem akar gyártani, motorbeszállítót keres a Volvo

autopro.hu/B.B. | 2017.08.30 06:30

Nem akar gyártani, motorbeszállítót keres a Volvo

Bár a gyártó hibridjeibe még jó ideig kellenek a hagyományos hajtóművek, a svédek olyan komolyan rágyúrnának az elektromobilitásra, hogy inkább mástól szereznék be a kocsi egyik legfontosabb alkatrészét.

Hirdetés

Pár hónapja robbantotta a Volvo a hírt, hogy 2019-ről már csak hibrid, illetve teljesen elektromos meghajtású kocsikat gyártana, ennek megfelelően visszavesznek a belsőégésű motorok fejlesztésének tempójából. Pontosabban mondva nem is visszavesznek, hanem már egyenesen azt a lehetőséget mérlegelik, hogy teljesen kiszervezik azok gyártását, derül ki a svéd (és kínai) márka legújabb közleményéből. A Volvo eddig a Volkswagennél és a BMW-nél érdeklődött a motorbeszerzésekről.

A hibrid modellekben – melyek előtt még ígéretes jövő áll – mindenképp szükség lesz a belsőégésű motorokra, így a felvetett lehetőség még erősebben mutatja, milyen komolyan gondolja a Volvo az elektromos vonal erősítését.

Ugyanakkor érdekesség, hogy a benzinmotorok külsős beszerzésének ügye az Automobilwoche szerint egy kommunikációs enyhülést hozott a svédeknél, hiszen a cég első embere néhány hete még a belsőégésű motorokkal hajtott kocsik korának végéről beszélt. A kevésbé radikális hangnem egyik oka lehet, hogy amennyiben a gyártó nem tud a megígért módon egyenlő árakat adni a hagyományos, hibrid, és elektromos modelljeinek, üzleti okokból rákényszerülhet a pusztán benzines/dízeles modellek további gyártására.

A gyártó 2021-re öt, tisztán elektromos kocsit dobna piacra, 2019-től kezdve pedig azonos áron kínálná azokat, mint jelenlegi hagyományos meghajtással szerelt modelljeit. Ha ez mégsem sikerülne teljesen, egy motorbeszállítóval való kooperáció áthidalhatná az egyre inkább az elektromos hajtásra fókuszáló Volvo nehézségeit.

Kiemelt Partnereink