Gyártók Nem adott ki idei prognózist az Audi

Nem adott ki idei prognózist az Audi

autopro.hu/P.B. | 2022.03.18 07:20

Nem adott ki idei prognózist az Audi

Fotó: Audi Newsroom

Egyelőre nem látható előre, meddig tart az ukrajnai háború, ahogyan az sem, milyen következményekkel jár. Az Audi ezért a 2022-es pénzügyi évre egyelőre nem készített előrejelzést.

Hirdetés

Az ukrán háborúra való tekintettel a Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi nem mer előrejelzést kiadni az idei évre. Jürgen Rittersberger pénzügyi igazgató Ingolstadtban, a vállalat sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy márciusban és áprilisban jelentős terhekkel számolnak a termelésben, azt viszont nem tudják megjósolni, hogy az év második felében hogyan lehet felzárkózni, és milyen hatásai lesznek a háborúnak a világgazdaságra.

Markus Duesmann vezérigazgató elmondta, hogy az Audi eddig Ukrajnából szerezte be az összes egyedi kábelköteget az Európában gyártott autóihoz. Mint fogalmazott, az ukrajnai beszállítók igyekeztek folytatni a termelést, sokszor egészen elképesztő körülmények között, esetenként három műszakban. Ugyanakkor jelenleg képtelenség elegendő kábelköteget gyártani Ukrajnában, így az Audi beszállítói Romániában, Magyarországon, Tunéziában és Marokkóban bővítik kapacitásaikat, sőt, még Kínából és Mexikóból is szállítanak kábelkötegeket Európába.

Rekord eredmény az előző évben

Az Audi tavaly a félvezetőhiány miatt a 2020-asnál valamivel kevesebb autót adott el, de nagyságrendileg a 2021-es eredmény is 1,7 millió autó volt. Ez ugyanakkor tavaly 53 milliárd eurós árbevételt és 5,5 milliárd eurós rekorderedményt jelentett.

Ehhez hozzájárultak a viszonylag magas autóárak, a Lamborghini és a Ducati leányvállalatok erős eredményei, valamint az alapanyagok árfolyamhatásai. Az üzemi megtérülés mértéke a kínai üzletágat is beleértve 12,5 százalék volt.

Jól indult az év

Mivel a félvezető kínálat már a tavalyi év végén javult, az Audi januárban és februárban is megfelelően tudott termelni – mondta Rittersberger. A félvezetőknél további javulásra számítanak az OEM-nél. Azt azonban senki sem tudja, hogy az ukrajnai háború milyen következményekkel jár még a globális járműipar számára, így az Audi nem is készített előrejelzést – írja az Automobilwoche.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, az Audi német és magyar gyáraiban is korlátozni kellett a termelést az orosz-ukrán háború miatt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink