Gyártók Négymillió autón is túl az esztergomi Suzuki

Négymillió autón is túl az esztergomi Suzuki

Pörge Béla | 2024.02.08 14:01

Négymillió autón is túl az esztergomi Suzuki

A négymilliomodik esztergomi Suzuki. | Fotó: Pörge Béla

Február 8-án, csütörtökön egy újabb mérföldkőhöz ért a Magyar Suzuki Zrt. – nem is akármilyenhez! Legördült az esztergomi gyártósorról a négymilliomodik Suzuki, ami egy GLX felszereltségű Vitara lett. A jubileumi eseményen az autopro.hu is jelen volt.

Két hónap híján hét év alatt készült el egymillió autó a Suzuki esztergomi gyárában – 2017 áprilisában ünnepelték a hárommiliomodik, 2011-ben pedig a kétmilliomodik példányt. Az első milliót 2006-ban lépték át Esztergomban - jól mutatja a típuspaletta alakulását, ha megnézzük, mik voltak a jubileumi példányok: az első két ünnepi autó egy-egy Swift, a harmadik egy SX4 S-Cross, most pedig a négymilliomodik egy Vitara.

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese az eseményen elmondta, hogy a vállalat külön büszke arra, hogy Magyarországon elsőként érte el a négymillió legyártott autót. Kiemelte azt is, hogy a Magyar Suzuki egyre több nemzetközi feladatot lát el a japán OEM-en belül. Mindezt úgy, hogy az esztergomi gyár első 10-15 évében a legtöbb feladatot még a japán kollégák útmutatása alapján végezték, mára viszont a napi munkát illetően szinte teljes az önállóság.

Harminckét év, hét modell

A négymillió magyar Suzuki között oroszlánrészt vállalt a Swift modell, melyből 1992 a magyarországi gyártás végéig mintegy 1,2 millió példány készült. Emellett ma a Vitara és az S-Cross készül a gyárban, míg korábban a Splash, az SX4, az Ignis és a Wagon R+ példányai gördültek le az esztergomi gyártósorról.

Beszédes adat, hogy 1992-ben öt hónap alatt 970 autót gyártottak Esztergomban, ma egy nap alatt 650 autó készül a gyárban. Az éves kapacitás a kezdeti időkben 50 ezer autó volt, a csúcs a 2008-as világválság előtt évi 300 ezer autó volt Esztergomban.

A négymilliomodik esztergomi Suzuki és a büszke dolgozók.

A négymilliomodik esztergomi Suzuki és a büszke dolgozók. | Fotó: Pörge Béla

Akik nélkül nem jutott volna el eddig a Magyar Suzuki

Krisztián Róbert beszédében külön kiemelte, hogy a vállalat legfontosabb erőforrása az emberi erőforrás, azaz a kollégák, akik nélkül nem készülhetett volna négymillió autó Esztergomban. Novák Gyula termelési igazgató elmondta, hogy húsznál is több új kollégája van a cégnek, aki 1992 óta, azaz 32 éve dolgozik a termelésben – ők akár kétmillió autó gyártásában is személyesen részt vehettek.

Ma két műszakban mintegy 2200 ember dolgozik a Suzukinál Esztergomban, rajtuk kívül 900 fő a háttérben segíti a munkát. A termelésen belül van olyan részleg, ahol a dolgozók 35-40 százaléka nő. A magyarországi munkavállalókon kívül felvidéki magyarok, valamint az elmúlt években indiai és Fülöp-szigeteki munkások is részt vesznek a Suzukinál folyó munkában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink