Gyártók Nagyot mentek a BMW elektromos autói

Nagyot mentek a BMW elektromos autói

autopro.hu/M.M. | 2023.07.11 10:23

Nagyot mentek a BMW elektromos autói

Fotó: BMW PressClub Magyarország

A napokban kerültek nyilvánosságra a BMW Csoport 2023-as második negyedéves eladási adatai. Több mint kétszer annyi teljesen elektromos autót adott el a BMW és a Mini az elmúlt három hónapban, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Hirdetés

A két cég összesen 88.289 teljesen elektromos autót adott el idén április és június között. Ebből a számból kiderül, hogy a cégcsoportnak ismét sikerült több mint a dupláját produkálnia a 2022-es év ugyanezen periódusára eső mutatóinak, akárcsak az idei első negyedévben, ugyanis 117,5 százalékkal több tisztán elektromos autót adtak el, mint egy évvel ezelőtt. Azonban a számokból az is kiderül, hogy a márkák egyike egyértelműen kezd leszakadni a másiktól.

Lemaradásban a Mini?

Az olvasható a BMW Csoport közleményében, hogy a BMW márka 77.948 tisztán elektromos autót adott át ügyfeleinek április és június között, ezzel mintegy 150,7 százalékos növekedést elérve a 2022-es második negyedévi adataihoz képest. Azonban a Mininek csupán egy szűk 8,8 százalékos növekedést sikerült elérnie a maga 10,341 eladott járművével. Vigaszra adhat okot, hogy a Mini nemsokára vált át az új elektromos autó generációjára, amit egy kínai autógyártóval, a Great Wallal fognak együttesen gyártani.

A BMW Csoport a három márkájából (BMW, Mini, Rolls-Royce) összesítve 626.726 autót adott át ügyfeleinek a második negyedévben, ami egy 11,5 százalékos fejlődést jelent, miközben az első teljesen elektromos Rolls-Royce Spectre még csak mostanában fog legördülni a gyártósorról. Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy a BMW a luxus elektromos kupé negyedévenkénti eladási adatait külön fogja-e publikálni. Azt azonban tudjuk, hogy a járműtípusnak az amúgy is magas várakozásokat is sikerült felülmúlnia, ugyanis a várólisták a jövő év végéig megteltek. Az első vásárlók 2023 utolsó negyedévében juthatnak majd hozzá az új Rolls-Royce-hoz.

Már nem a plug-in hibrid viszi a prímet

A BMW márkanév alatt, minden fajta hajtást tekintve az elmúlt negyedévben 553.369 újonnan gyártott autó talált gazdára, ami 11,5 százalékkal több, mint egy éve. Ebből tett ki a teljesen elektromos autók száma 77.948-at, ami egy 14,1 százalékos részarányt jelent a bajor autógyártó esetében. A Mini 71.816 eladásából 14,4 százalékkal részesedtek a tisztán elektromos autók.

A BMW most sem közölte külön a plug-in hibridek eladási adatait, azonban a gyártó nyilvánosságra hozta a BMW Csoport összes, legalább részben elektromos autóinak az eladási statisztikáit, amiből az derül ki, hogy mintegy 134.982 ilyen autó kelt el április óta. Hogyha kivonjuk belőle az ismert, teljesen elektromos autók számát, megkapjuk, hogy 46.693 plug-in hibrid BMW és Mini talált gazdára az elmúlt időszakban, ami csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, mivel abban az időszakban 54.282 ilyen autót értékesített a Csoport.

Azt is láthatjuk, hogy a BMW Csoport eddig az évben összesen 152.936 teljesen elektromos autót szállított le, míg 2022 első felében csupán 75.891-et. Egy évvel ezelőtt a 184.553 eladott „elektromos” BMW és Mini nagy része csupán plug-in hibrid volt. Azonban a 2023-as számok alapján idén megfordultak az arányok: 152.936 eladott teljesen elektromos autó, valamint 92.532 plug-in hibrid.

Minden szegmenst elektrifikálnak

„Az eladásaink általában vett erős fejlődése, különösen a tisztán elektromos járműveink esetében megmutatják, hogy a jó termékekkel vagyunk jelen a piacon a jó időben. A BMW Csoport gyors ütemben fogja folytatni a növekedést a második fél évben is az elektromos mobilitás terén” – nyilatkozta Pieter Nota, a BMW AG igazgatótanácsának ügyfelekért, márkákért és értékesítésért felelős tagja.

Az októberben piacra kerülő i5-tel a BMW Csoportnak már minden fő szegmensében lesz tisztán elektromos megoldása - mutatott rá az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink