Gyártók Nagyobb teret adna a hibrideknek a Stellantis-vezér

Nagyobb teret adna a hibrideknek a Stellantis-vezér

autopro.hu/V.M. | 2022.10.18 15:17

Nagyobb teret adna a hibrideknek a Stellantis-vezér

Fotó: Media Groupe PSA

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója úgy véli, hogy a fosszilis üzemanyaggal hajtott járművek értékesítésének 2035-től betiltását előíró európai uniós szabályozást újra kellene tárgyalni, hogy a hibrid járművek nagyobb szerepet kaphassanak az elektromos átmenetben.

Hirdetés

Tavares az október 17-én kezdetét vett Párizsi Autószalonon beszélt, a szabályozás átszabását „esszenciális” fontosságúnak nevezve. „A dogmatikus döntés, ami a termikus járművek értékesítésének 2035-ös tiltását jelenti, olyan társadalmi következményekkel jár, melyek nem kezelhetőek.”

Az Európai Unió a még véglegesítésre váró új előírások szerint 2035-től nem fogja engedélyezni olyan új személyautók értékesítését, melyek fosszilisalapú üzemanyaggal működnek. A tervezet szerint a plug-in hibridek csak 2030-ig fognak alacsony kibocsátásúnak minősülni.

Fontos a mobilitás szabadsága

Tavares Párizsban egyúttal figyelmeztetett, hogy az elektromos járművek erőltetése, azok magasabb ára miatt elérhetetlenné fogja tenni az autózást sokak számára. „Ha a középosztálytól megvonják a szabad mozgás lehetőségét, akkor komoly társadalmi következményekkel kell számolni.”

A vállalatvezető továbbá rávilágított, hogy egy mild (lágy) hibrid hajtással „elérhető áron tarthatóak a járművek, miközben a szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékkal redukálható.”

Cikkében a Reuters felidézi, hogy az autógyártók fontos átmeneti technológiaként tekintenek a hibrid, azon belül is főként a plug-in hibrid hajtásra, és azzal érvelnek, hogy több milliárd eurós befektetések után engedni kellene, hogy tovább használják azt.

Ugyanakkor az elektrifikáció munkaerőpiaci hatásai sem elhanyagolhatóak. Előrejelzések szerint a megszűnő munkahelyek száma százezrekben lesz mérhető, míg a szükséges átképzések az OEM-ektől és a dolgozóktól is sokat fognak követelni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink